Dünyanın ikizi keşfedildi

Dünyanın ikizi keşfedildi

Dünyanın ikizi keşfedildi

Dünya ikizini buldu
Bilim dünyası şokta, güneş sistemi dışında kendi etrafında dönen ve Dünya’ya benzeyen bir gezegen keşfedildi. Gezegenin kendi içinde oksijen bulunma ihtimali var.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nden (NASA) bilim adamları, güneş sistemi dışında bir yıldızın yörüngesinde dönen 5. gezegenin keşfedildiğini bildirdi. Keşfedilen gezegen Dünya’ya ikizi kadar benziyor. 41 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve 55 Cancri isimli yıldızın etrafında bulunan 5 gezegenden 4’ü çok sıcak gazlardan oluşuyor. Ancak “55 Cancri F” ismi verilen beşincisi güneşe göre pozisyonu ve yüzey ısısı ile Dünya’ya ikizi kadar benziyor.

Araştırma 18 yıl sürdü
18 yıllık bir araştırma sonucunda ortaya çıkartılan gezegen, dünyadan 45 kat daha büyük olmasına rağmen, kendi güneşine dünyanın güneşe olan uzaklığıyla aynı mesafede. Dünyadan bir kaç derece daha sıcak olduğu tahmin edilen gezegenin kendi içinde ya da uydusunda su ve oksijen bulunma ihtimalinin çok yüksek olduğu belirtildi. Güneş sistemi dışında başka bir sistemin keşfedilmesinin müthiş bir şey olduğuna işaret eden California Üniversitesi bilimadamlarından Geuff Marcy, “Böyle bir gezegenin varlığını öğrenmek beni havalara uçurdu” diye konuştu.

Işığın 1 yılda katettiği mesafe olan ışıkyılının 9.4 trilyon kilometreye karşılık geldiği düşünülürse, bize uzaklığı 41 ışık yılı olan Dünya’nın ikizine şu anki teknolojiyle gitmek hayal. Zira, 41 ışık yılı 400 trilyon kilometreye denk geliyor ve ışık hızında giden bir uzay gemisi yapılmış olsa, bu gezegene ulaşmak tam 41 yıl sürecek.

Yeni keşfedilen gezegenin, Dünya’nın 45 katı ve Satürn’e benzer büyüklükte olduğu belirtildi.