DTP ile ilgili iddianame kabul edildi

DTP ile ilgili iddianame kabul edildi

DTP ile ilgili iddianame kabul edildi

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılmasına ilişkin açtığı davanın ilk incelemesini yaptı. Yüksek Mahkeme, iddianamenin kabulüne karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, DTP'nin kapatılma davasıyla ilgili ilk incelemesini yapmak üzere sabah 09.30'da toplandı. Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt toplantıya ilişkin basın mensuplarına açıklama yaptı. Paksüt, Anayasa Mahkemesi heyetinin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın DTP'nin kapatılmasına ilişkin müracaatını ele aldığını belirterek, 'Yapılan görüşmede, iddianamenin kabulüne karar verilmiştir' dedi.

Paksüt, bundan sonraki süreçte ceza yargılaması hükümlerinin ve Anayasa Mahkemesi hükümlerinin uygulanacağını söyledi. Bir gazetecinin, DTP ile ilgili istenen tedbir istemlerinin ne zaman ele alınacağı sorusu üzerine Püksüt, bu konunun daha sonra belirlenen bir günde ele alınacağını kaydetti.

DTP'nin savunmasını ne zaman yapacağı sorusu üzerine Paksüt, iddianamenin partiye tebliğinin ve tensip tutanağının hazırlanmasının ardından savunma için sürecin başlayacağını belirterek, 'İddaname ne zaman ellerine geçer bilemeyiz' dedi.


Şimdi ne olacak
İddianame DTP'ye gönrerilecek. DTP 1 ay içinde savunmasını hazırlayacak.

DTP’nin, yasal olarak bir aylık süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Bu sürenin uzatılması için yapılabilecek başvuruyu, Anayasa Mahkemesi karara bağlayacak. Ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş, DTP’ye gönderilecek.

Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, DTP yetkilileri de sözlü savunma yapacaklar. Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Yüksek Mahkeme, esas hakkındaki görüşünü hazırlamak için tekrar raportöre verilecek dosyaya ilişkin belirleyeceği bir günde toplanarak kararını açıklayacak.

Kaynak: İHA