DSP Ecevitsizleştiriliyor

DSP Ecevitsizleştiriliyor

DSP Ecevitsizleştiriliyor

Usta gazeteci Hulki Cevizoğlu’nun ART’de canlı yayımlanan Ceviz Kabuğu adlı programında bu hafta DSP’de deprem etkisi yaratan gelişmeler masaya yatırıldı. Parti yönetimine muhalif olan Recai Birgün ve Tayfun İçli, partideki Ecevit mirasının harcanmak istendiğini ileri sürdü. 

DSP’deki deprem Ceviz Kabuğu’nda konuşuldu
Ecevit’in mirasını reddediyorlar
DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, “Ecevit, 40 yıllık siyasi mirasını bize altın tepsi içinde sundu. Ama biz değerlendirmedik. Parti yönetimindeki bazı arkadaşlar bu mirası reddetme yoluna gitti” dedi.
Usta Gazeteci Hulki Cevizoğlu’nun ART’de canlı olarak yayınlanan Ceviz Kabuğu programında DSP’de son günlerde yaşanan gelişmeler masaya yatırıldı. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün yeniden DSP’ye katılması ile Rahşan Ecevit’in ”Artık partinin adını değiştirin“ şeklindeki sert açıklaması her yönüyle ele alındı. Parti yönetimine muhalif DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün ve Eskişehir Milletvekili Hüseyin Tayfun İçli’nin stüdyo konuğu olduğu Ceviz Kabuğu’na Genel Başkan Zeki Sezer de telefonla katıldı.

Ecevit’in gölgesinde kalmak istemiyorlar
DSP’de yaşananları yorumlayan Eskişehir milletvekili Tayfun İçli, ” Bülent Ecevit, 40 yıllık siyasi mirasını bize altın tepsi içinde sundu. Ama biz bunu değerlendirmedik“ dedi. İçli şunları söyledi: ”Parti yönetimindeki bazı arkadaşlar bunu reddetme yoluna gitti. Bu mirasın gölgesinde kalmak istemiyorlar. Bülent Bey’in hastalığı bile parti yönetimindeki arkadaşlar tarafından bir siyasi propaganda aracı olarak kullanıldı. Pişmanlık duyan, yaptıkları hatalardan özür dileyenlerin geri dönmesi kadar doğal bir şey yok deniyor. Recai Birgün de, Rahşan Ecevit’in DSP ile ilgili yaptığı açıklamalara tepki gösterenleri eleştirdi. Recai Birgün, Rahşan Ecevit’in yalnızca bir parti büyüğü ya da Bülent Ecevit’in eşi olarak görülemeyeceğini dile getirdi.

Sarıgül, bardağı taşıran son damla oldu
Birgün, Rahşan Ecevit’in DSP’nin Kurucu Genel Başkanı olduğunu hatırlattı. Birgün, Sarıgül’ün partiye katılmasının bardağı taşıran son damla olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Hanımefendi ile parti yönetimi arasındaki sıkıntı bugün ortaya çıkmadı. Bu bir süreçti... Bu son katılımlar da bardağı taşıran son nokta oldu. Olayı sadece Mustafa Sarıgül’le ilişkilendirmek geneli görmemek olur. Gökhan Çapoğlu, Dursun Ali Sönmez gibi isimlerin de partiye katılması söz konusu.
Rahşan Ecevit’in açıklamasını, isimlere yönelik tepki olarak algılamak hanımefendinin ağırlığını hafifletmek olur.”

Eksik söylüyor olabilirim ama yanlış asla...
Birgün ayrıca Rahşan Ecevit’in Sarıgül konusunda ’partiye alınsın’ değil ‘bir kere daha düşünsün’ dediğini söyledi. Recai Birgün “Ben birçok sebepten dolayı eksik söylüyor olabilirim ama yalan ve yanlış asla söylemiyorum” dedi.


Parti kiralık mıydı ki devraldın sayın başkan?
DSP yönetimine muhalif, Ankara Milletvekili Mücahit Pehlivan programa telefonla katılarak, DSP yönetiminin partiyi enkaz devralmış gibi davranmasını eleştirdi. Pehlivan, yüzde 1,5’lik oy oranı ile bir enkaz devralmış gibi davrandığını ileri sürdüğü Zeki Sezer’e “Parti kiralık mıydı? Nasıl devraldın? Kaç para depozito verdin Sayın Başkan?” diye seslendi ve şöyle devam etti:

Rahşan Ecevit’i hayattayken öldürdüler

“Demokrasi var ama şimdilik kullanmıyoruz... Milletvekili seçildikten sonra bana ’hayırlı olsun’ dememiş bir genel başkanım var. Zaten Zeki Bey’in de kontenjanından olmadığım için... Rahşan Ecevit’i hayattayken öldürenlerin partisi değildir DSP.
Yokmuş gibi varsaymak mümkün değil...Türk siyasi tarihinde ilk kez karı koca aktif politikaya damgasını vurmuştur. Altın tepsiyle sunulmuş bu onuru sanki mücadele ederek almış gibi hele hele yüzde 1,5’lik enkaz devralmış gibi davranmak, maddi manevi her şeye zarar veriyor.” “DSP bilinçli ya da bilinçsiz Ecevitsizleştiriliyor” diyen Pehlivan, “DSP, kiminle görüşüyor bilmiyorum. Bundan sonra kim alınacak bilmiyorum ama bu partide depremin odağı olmuş kişilere doğru gidiliyor. DSP kimsenin partisi değildir. Ecevitlerin partisidir. Hanımefendiyi, Ecevitleri partiden soyutlarsanız (s) ve (p) harflerinden ibaret olur o parti.”

O kadar yazıdan bunu mu anlamışlar?
DSP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit de, Ceviz Kabuğu’nu telefonla arayarak, Rahşan Ecevit’in yaptığı açıklamayı başka birinin kaleme aldığını düşündüğünü söyledi. Açıklamada yer alan DSP kuruluş tarihinin 1985 yerine 1986 olarak yazıldığını, Rahşan Ecevit’in böyle bir hata yapmayacağını ifade etti. Recai Birgün ise, Rahşan Ecevit’in bu eleştirilere “O kadar yazıdan bunu mu anlamışlar” biçiminde cevap verdiğini söyledi.

 

Zeki Sezer söylediklerinin tersini yaptı
Tayfun İçli ve Recai Birgün’ün yaptığı açıklamalar üzerine canlı yayına bağlanan DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, eleştirilere yanıt verdi. “Allah, Baykal’dan da Türkiye’yi kurtaracak. Biz urtaracağız” şeklindeki sözleriyle, genel seçimde ittifak yaptığı CHP’yi ağır dille eleştiren Sezer, Rahşan Ecevit’i de Sarıgül konusunda suçladı. DSP Genel Başkanı, Şişli Belediye Başkanı’nın DSP’ye katılmasına, Rahşan Ecevit’in de “Al ama dikkatli ol” sözleriyle izin verdiğini ileri sürdü. Zeki Sezer şöyle konuştu:  “Ecevit’in mirasını reddetmek aklımın ucundan geçmez. O lafları söyleyenler bugün parti yönetiminde değil.
Solda birliği ben istedim. Ben ısrarla önerdim... Baykal ısrarla reddetti... Ne yapsaydık yani, biz kendimizi yok sayıp ’Baykal Türkiye’yi kurtarsın’mı diyecektik? Allah Baykal’dan da Türkiye’yi kurtaracak... Biz kurtaracağız... CHP AKP’yi besleyen parti oldu. Bugün ”Sarıgül neden alındı?’ diye konuşanlar ’al’ diyen arkadaşlarımızdır. Rahşan Ecevit de ’alsın ama dikkatli olsun’ diyordu. Bunlar kavga çıkarmak için üretilen bahaneler...