Her dediği çıkan adam olarak ünlenen ekonomist Meriç Köyatası, doların bir günde yüzde 2’ye yakın değer artışı ile 17 lirayı aşmasını ve bundan sonra olacakları Yeniçağ okurları için yazdı.
İşte Meriç Köyatası''nın yazısı;
"Bu sabah para piyasaları kurlarda yüzde 2’ye yaklaşan artışlarla açıldı. Dolar 17 lirayı, Avro 18 lirayı aştı. Bu gelişmeler, özellikle Yeniçağ okurları için sürpriz sayılmaz. Yeniçağ Gazetesi İnternet sitesi sadece benim değil, yine çok değerli ekonomist arkadaşların da günlük uyarı ve yorumları ile döviz piyasasında olacakları okurlarına günü gününe, sıcağı sıcağına duyurdu.
Yeniçağ internet sitesini ve benim kişisel Youtube Kanalımı izleyenler olacaklardan an be an haberdar oldular.
En son geçen hafta ve 10 gün önce iki ayrı değerlendirmede açıklamıştım. Dolar çık kısa vadede 17’yi bulacak 18’e gelecek. Çok az 18’lerde oyalandıktan sonra da Haziran sonu Temmuz ortası 21-22 liraları bulacak. Gerek dış ticaret verileri gerek Merkez Bankası rezervleri buna işaret ediyordu. Ancak bir de uyardım. Her an gelebilecek keriz silkeleme operasyonuna dikkat. Ben doların geçtiğimiz Cuma günü 17’yi geçeceğini bekliyordum, bugüne (Çarşambaya) kaldı. Dün akşam çektiğim videoda bundan sonra olacaklar ve özellikle keriz silkeleme operasyonu konusunda uyardım.
O videoyu izleyemeyenler için kısaca özetleyeyim. Meraklıları Youtube Kanalıma girip izleyebilirler.
Cumhurbaşkanı’nın faizi artırmayacağız, aksine indirmeye devam edeceğiz açıklamasından sonra kurun hızla yükselmesi gerekiyordu. Ancak pazartesi günü piyasalarda acaba bir operasyon mu gelecek stresi vardı. Bu endişeleri duyanlar elbette kendilerine göre haklı. Çünkü 19 Aralık’tan bir gün önce Cumhurbaşkanı Nas var, kimse bizden faizi yükselteceğimizi beklemesin dedi. Ancak o gece yarısı Kur Korumalı Mevduat enstrümanı ve iki üç günde yapılan 19 milyar dolara yakın Merkez Bankası arka kapı satışı ile kur 12 liraya düşürüldü. Acaba benzer bir operasyon olabilir mi endişesi yaşandı.
Bu endişe bir gün sürdü ve bu sabah piyasalarda dövize ciddi talep geldi.
Merkez Bankası döviz rezervleri, dış ticaret açıkları, Kur Korumalı Mevduatta biriken kur riskleri, bütçe açıkları gibi bütün ekonomik göstergeler ve yanı sıra bu ay özel sektörün yaklaşık 6 milyar dolarlık dış borç ödemesi, doları yukarı ittirecek ve ittirmeye devam edecek.
Ancak özellikle Kur Korumalı Mevduat devam ettirilmesi çok zor bir enstrüman. Piyasalarda iki şey konuşuluyor. Biri, sermaye Kontrolü getirilmesi. Yani bankalardaki döviz hesaplarına bir denetim gelmesi. Türk Lirasına çevrilmesi ya da başka bir yere havale edilmesinin sınırlandırılması gibi şeyler. Ben bu ihtimali çok düşük görüyorum. Ama ekonomi yönetiminin ve tek adam yönetiminin öngörülebilirliği olmadığı için, “Burası Türkiye her an her şey olabilir abicim” sözünün geçerliliğini koruduğunu da belirtmeliyim. Bir diğer beklenti, Enflasyona endeksli süper Tahvil… Bu tahvil çıkarsa bankacılık sisteminde mevduat kalmaz endişesi var. O nedenle bu da olamaz deniyor. Ben sınırlı bir Enflasyona Endeksli bir süper Tahvil geleceği ihtimalini yüksek görüyorum. Bunun sınırı da bu tahvil sadece KKM mevduatları için geçerli olacak. Böylece devlet almadığı KKM borcu için ödeyeceği kur farklarını, bir dönem sonraya (seçim sonrasına) öteleyecek. Kur riskini de enflasyon riskine çevirecek. KKM’den daha makul.
Bu tedbir ne işe yarar? Bu tedbir, Hazinenin üzerindeki Kur Korumalı Mevduat riskini bir yıl sonraya öteler. İç borç ve bütçe açığı üzerindeki baskıyı azaltır. Döviz kuruna gelecek tasarruf amaçlı talebi keser. Dövizi kısa bir süre düşürür. Ama Türkiye’nin döviz ihtiyacını, yani bir yıl içinde 180 milyar dolarlık dış borç ödemesini ve 50-55 milyar dolarlık cari açığı sorununu çözmez. Kısa bir süre duraklayan döviz kuru bu hastalıklı yapı devam ettikçe sürekli yukarı doğru gider.
Peki böyle bir operasyon ne zaman yapılır. Onu da son çektiğim videoda açıklamıştım. Ya doların 21 lirayı bulmasını beklerler ya da Ağustos ayını…
Ekonomide olacakları önceden kestirebilmek istiyorsanız Yeniçağ internet sitesi ile benim kişisel Youtube kanalımı izlemeye devam etmenizi öneririm."