DİYANET'TEN ADAP UYARISI

DİYANET'TEN ADAP UYARISI

DİYANET'TEN ADAP UYARISI

Diyanet’ten adap uyarısı
Diyanet İşleri Başkanlığı, cami cemaatinin uyması gereken kuralları yeniden belirledi. Camiye girerken temiz giyinmek gerektiğine dikkat çekilerek sarımsak-soğan yiyenlerin camiye gelmemesi istendi

Diyanet İşleri Başkanı Yardımcısı İsmail Karagöz, Diyanet’in aylık dergisinde kaleme aldığı yazıyla camilerde uyulması gereken ’adab kuralları’nı açıkladı. Diyanet, camiye girerken temiz giysiler giymenin, sarımsak, ter, çorap, sigara ve benzeri kötü kokulardan temizlenmiş olmanın cami adabının gereği olduğuna işaret ederek, “Sarımsak ve soğan kokuyorsanız camiye giderek cemaati rahatsız etmeyin. Yalınayak camiye girmeyin, mantar yayarsınız. Kokmuş çoraplarla camiye girmeyin. Cep telefonunu açık bırakmak namazın huşusunu bozar” uyarısında bulundu. Diyanet, cami cemaatini çoraplarının temiz olmasına da dikkat etmesi konusunda da uyardı. Çorap temizliğine dikkat edilmesi gerektiğine işaret edilen yazıda, kirli çorapların halıları kirlettiği ve kötü koku oluşturduğu bu neden bir kısım cemaatin camiden uzaklaşmasına neden olduğuna dikkat çekildi. Bazı kişilerin de camiye yalınayak geldiği belirtilerek, “Bu da doğru değildir. Çıplak ve özellikle ıslak ayaklar varsa halılara mantar mikrobunun bulaşmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple camiye mutlaka temiz çoraplarla gelinmelidir” denildi. Karagöz, sağlık ve temizlik açısından camileri bir bütün olarak kaplayan halılar yerine, yıkanabilir halılar ile döşemenin de daha iyi olabileceğini yer verdi. Karagöz, camilerin kıble duvarlarına takılan çalar saatlerin namazın huşunu bozduğunu bu nedenle pilli veya kurmalı saatlerin takılmasını önerdi. Karagöz, cep telefonunu açık bırakmanın da namazın huşusunu bozacağı uyarısında bulundu.


* Yalınayak gitmeyin
* Temiz çorap giyin
* Cep telefonunu açmayın
* Ter kokmayın

Sandalyede namaz
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İsmail Karagöz, hastalar için sandalye yerine oturarak hatta yatarak namaz kılınması gerektiğini de açıkladı. Son çare olarak sandalyenin kullanılabileceğini belirten Karagöz, “Bir insan, hastalığı veya bir engeli sebebiyle namazını ayakta kılamıyorsa oturduğu yerden kılar, oturduğu yerden de kılamıyorsa yatarak ima ile kılar. Ayaklarını kıbleye uzatarak veya istediği bir şekilde oturup namazını kılabiliyorsa tabure veya sandalyede namaz kılamaz. Engeli ve özrü nedeniyle hiçbir şekilde oturması mümkün değilse o zaman sandalyede kılınabilir” dedi.

Kirli çorapların kötü kokusu nedeniyle bir kısım cemaati camiden uzaklaştırdığı, çıplak ve özellikle ıslak ayaklarla gelmenin ise varsa halılara mantar mikrobunun bulaşmasına sebep olduğu kaydedildi.