Dışişleri’nden kovulduk

Dışişleri’nden kovulduk

Dışişleri’nden kovulduk

PEŞMERGE ZULMÜNE MARUZ KALAN TÜRKMENLER CEVİZ KABUĞU’NDA KONUŞTU:

Kerkük Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Saatçi, “Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan vaktiyle bizi çok kovdular” dedi

Türkiye’nin yıllardır, başına dert olan PKK terörü ve arkasındaki ’Kürdistan’kurma planlarına karşı başarısız olmasının sırrı çözüldü. Iraklı Türkmenlerin Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yardım ve destek almak biryana, defalarca kovulduğu ortaya çıktı. Bugün başımıza sorunlar açan Barzani ve Talabani’nin pasaport bile verilerek büyük destekler aldığı bir ortamda, Iraklı Türklerin Bakanlıktan kovulmaları, Türkiye’nin dışişlerinin basiretsizlik ve başarısızlığının yanı sıra gafletini de ortaya çıkardı.  Usta gazeteci Hulki Cevizoğlu’nun Kanaltürk’te yayınlanan ve 5 saati aşan Ceviz Kabuğu programında konuşan Kerküklü Prof. Dr. Suphi Saatçi, “Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan vaktiyle bizi çok kovdular. ’Kimsenin toprağında gözümüz yok. Başımıza iş çıkarmayın’dediler. İşte şimdi bu noktaya gelindi” dedi. 

Federasyonu kurarız

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Irak’lı milletvekili Saadettin Ergeç de, program öncesi Ceviz Kabuğu’na verdiği özel demeçte, “Soykırım söz konusu olabilir” dedi. Açıklaması banttan yayınlanan Ergeç, “Irak’ta bugün otorite boşluğu var. Herkes her şeyi yapabiliyor. Bugün,

1959’daki Türkmen soykırımına benzeyen haller var” şeklinde konuştu. Ceviz Kabuğu’nun bu haftaki stüdyo konukları Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı, Kerkük Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Suphi Saatçi ve Kerküklü sanatçı Abdurrahman Kızılay idi. Irak Türkmenleri Kültür Derneği Genel Başkanı Mahmut Kasapoğlu, Irak Türkmen Cephesi Suriye Temsilcisi Erşat Salihi, Irak Demokrat Türkmen Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kasım Ömer, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Savaş Avcı, Hollanda Tanış Türkmen Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Terzi ile DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün de telefonla katılarak önemli açıklamalar yaptı. Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı, ABD ve Kürtlerin Kerkük petrollerine oldu bitti ile el koymaya çalıştıklarını belirterek, “Kerkük özel statüye tabi tutulmalıdır. Böylece Irak’ın toprak bütünlüğü korunur. Eğer Irak üçe bölünürse, dördüncü parçası da olur. Biz de Türkmeneli Federasyonu’nu kurarız. Zaten bunu liderimiz de daha önce açıkladı” şeklinde konuştu. Kerkük Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Suphi Saatçi ise, Musul’un kaderi konusunda, “Türkiye Musul’u bütün bir Irak devletine vermişti. Irak parçalanırsa, Türkiye’nin geri alması gerekir. Bunu 4 yıl önce de yazmıştım” açıklamasını yaptı.

PKK Irak’ta seçime girdi

Prof. Saatçi, Türkiye’nin başına bela olan ama Talabani ve Barzani’nin desteklediği ama, “Yerini bilmiyoruz” diye Türkiye’yle dalga geçtiği PKK konusunda çok çarpıcı bir bilgiyi izleyicilerle paylaştı. Prof. Dr. Suphi Saatçi, “PKK Irak’ta seçime bile girdi!..” dedi.  Suphi Saatçi, Türk Ordusu’nun operasyonundan önce, daha az masraflı ve hızlı, kolay yöntemin Habur sınır kapısını kapatmak olduğunu da vurguladı ve şöyle konuştu: “Habur niçin kapanmıyor?.. Iraklı vatandaşların zarar göreceği ileri sürülüyor. Acaba, orada iş yapan şirketlerin Türkiye’deki ortakları mı zarar görecektir? Bu mu gizleniyor? Bu ortaklıkların ucu nereye uzanıyor ona bakmak lazım.”

Şehirlerimiz Kürtleştirilmek isteniyor
Irak Türkmen Cephesi Suriye Temsilcisi Erşat Salihi, “Erbil eski Türk şehridir. Dün Erbil, bugün de Kerkük’ü Kürtleştirmek istiyorlar” derken; Irak Türkmenleri Kültür Derneği Genel Başkanı Mahmut Kasapoğlu, “Türkiye yıllardan beri dış Türkleri ihmal etmiştir. Habur niçin kapatılmıyor, Türk Barış Gücü niçin gelmiyor?.. Irak’ta Türkmenleri siyasete bulaştırmadılar, milis gücü kurdurmadılar. Kendimizden utanmaya başladık, Türkiye’ye sitem ediyoruz” sözleriyle sıkıntı ve şikayetleri dile getirdi.

Milyonları ekran başına toplayan Ceviz Kabuğu’nun bu haftaki stüdyo konukları Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı, Kerkük Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Suphi Saatçi ve Kerküklü sanatçı Abdurrahman Kızılay idi.

Türkmen türküleri seslendirildi
Ceviz Kabuğu Programının stüdyo konuğu Kerküklü sanatçı Abdurrahman Kızılay da, uduyla Kerkük kültüründen  örnekler verdi. Sözleri arasında “Allah’tan imdat diler, her gün her gece Kerkük” dizelerinin bulunduğu “Altın hızma mülayim” ve “Ağla gözlerim, sızla gözlerim sen bu halime” dizelerinin bulunduğu “Neden saçların beyaz olmuş” türkülerini seslendirdi. Abdurrahman Kızılay, “Türkmenlerin nüfusuna yapısına” da dikkat çekti ve “1957’de Irak’ın nüfusu 6 milyon idi, bugün 24 milyon oldu. O tarihte nüfusun yüzde 10’u yani 600 bini Türkmen idi, bugün bu sayı en az 2,5 milyondur” dedi.