Dijital dünyanın öncüsü Bill Gates uyardı!

Dijital dünyanın öncüsü Bill Gates uyardı!

Microsoft’un kurucusu Bill Gates yapay zekâyı iki tarafı keskin kılıca benzetti ve “özellikle tıp ve eğitim alanında önemli dönüşüme ve gelişime yol açacak ama insan soyuna zararlar verebileceğine ilişkin uyarılar da göz ardı edilmemeli” dedi.

Stanford Üniversitesi’nin yeni kurulan İnsan Merkezli Yapay Zekâ Enstitüsü’nun açılış konuşmasını yapan dijital dünyanın öncülerinden Microsoft’un kurucusu Bill Gates, yapay zekânın tıp ve eğitim gibi alanlarda çok önemli ve gerekli dönüşümlere yol açtığını ve açacağını belirtirken “ama önemli riskleri tehlikeleri de var” uyarısı yaptı ve özellikle bugünkü insan soyuna zararlar verebileceğine ilişkin uzmanların ciddi uyarıları olduğuna dikkat çekti.

Son yıllarda yapay zekâ ile ilgili hem korku hem umutların arttığını belirten Gates, hem gelecek vaat eden hem de tehlikeli olan çok fazla teknoloji yoktur, mesela nükleer silahın enerji olarak da kullanılması buna bir örnektir. Bugün yapay zekâ oyunlar geliştirmek, reklam göstermek, fotoğraf tekniklerini geliştirmek, hikâyeler yazmakta kullanılıyor. Ama burada bir risk var, çünkü güçlü yapay zekâ sistemleri istemediğimiz davranışlarda bulunabilir, kendi türümüzün de yok oluşuna doğru yönlendirilebilir, düşüncelerine yer verdi.

Gates şu çerçevede konuştu: “Ama bu risklere rağmen araştırmacılar büyük iştahla yapay zekâ sistemlerinin tüm yetenek ve becerilerini son derece hızlı geliştiriyorlar. Son birkaç ayda bile çok ciddi ileri adımlar elde edildi. Niçin bu yapılıyor? Muhtemelen pek çok nedeni var, kâr etmek, şöhret elde etmek, uluslararası rekabet gibi.. ama şu unutulmamalıdır ki getireceği yararlar yerine pek çok risk de barındırıyor içinde.”

YAPAY ZEKA İLAÇ GELİŞTİRME SÜREÇLERİNİ HIZLANDIRACAK

Gates, şimdiye kadar dünya toplumu için güzel şeyleri olduğunu, sağlıkta, eğitimde, küresel yoksulluğu önlemede önemli yararlar elde edildiğini belirtti, mesela yapay zekânın ilaç geliştirme süreçlerini hızlandıracağını ve sağlığa daha büyük katkılar yapacağını düşünüyorum, bazı ülkelerde çocuklara yılda bir kez azitromisin adı verilen ve iki sente mal olan bir antibiyotik verirseniz, yüz bin hayat kurtarıyor; bu makine öğrenme teknikleri olmasaydı böyle çözümler bulmak zor olacaktı veya olmayacaktı, dedi.

Eğitime değinen Gates, yapay zekâ eğitim alanını dönüştürüyor, YZ asistanları öğretmenlere yardımcı oluyor ve öğrenciler daha eğlenceli eğitiliyorlar..

Bill Gates şu noktalara değinerek konuşmasını bitirdi: “Potansiyel yararlarını düşündüğümüzde, yapay zekâ çalışmaları şüphesiz ki durmayacaktır, daha ileri yapay zekâ sistemlerine doğru çalışmalar sürecektir, ama potansiyel riskleri açısından baktığımızda bu çalışmaları dikkatli ve sorumlu bir şekilde yapmalıyız; mesela uluslararası koordinasyonlar olmalı; yasalara ihtiyaç var bu konuda, ayrıca yapay zekânın insanların tümüne güvenli ve yararlı olmasını sağlayacak politikalar yasalar geliştirmek zorundayız..

Stanford Üniversitesi’nin, YZ’nin getirdiği zorlukları aşmak için multidisipliner uzmanlık getirmeyi amaçlayan yeni İnsan Odaklı Yapay Zekâ Enstitüsü’nün misyonu, bu bakış açısına uygun. YZ’nin insani etkisini araştırmalı ve tahmin etmeliyiz ve bu etki ışığında gelişimini yönlendirmeliyiz.”