Erman Çimen / Yeniçağ Özel Haber
21 Temmuz 2017 yılında Muğla’nın Bodrum ilçesi yakınlarında gerçekleşen 6,6’lık büyük depremin üzerinden dört yıl geçti.
Bu yıl Temmuz ayında da özellikle Marmaris’te başlayan orman yangınları tüm bölgeyi etkisi altına almıştı.
ŞENER ÜŞÜMEZSOY''DAN DATÇA''DA DEPREM UYARISI
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, günler süren yangınlar sonrası büyük zarar gören Marmaris Datça’yı etkileyebilecek bir depremin önümüzdeki dönemde gerçekleşebilme riski bulunduğunu açıkladı.
Depremin Bodrum depremine benzer nitelikte olacağını ve bölgenin dikkatle takip edilmesini gerektiğini belirten Prof. Üşümezsoy’un Yeniçağ’a yaptığı açıklamalar şöyle:
"2017 yılındaki Bodrum depreminde, bu yıl yangın çıkan Ören Çökertme ve Turgut Reis’e kadar giden fay hattı kırılmıştı. Bölgedeki fay hatlarında enerjisini bu yüzyılda boşaltmamış olan fay hattı Datça’nın güneybatısından Girit’e doğru uzanan fay hattıdır.
Harita bu yıl sürekli 5 ve üzeri depremlerin olduğu fay hattının konumu haritada görülmektedir. Kırılmaların olduğu kesin kırmızı bir leke ile belirtilmiştir.
Haritada gösterilen artçıların bulunduğu kesim esas olarak Bodrum ve Çökertme kesimindeydi. Ama burada yeni kırılma merkezi Kos adasının güneydoğusunda Datça’nın güneybatısında yer alan fay hattının başlangıç noktasındadır.
Bu da Bodrum depremine benzeyen depremin bu fay üzerinde oluşabileceğini ve kırılmanın odak noktasındaki kesimin yırtılmaya başladığı bu yıl yaşanan depremlerle de kendini göstermiştir.
Burası dikkatle takip edilmeli , bölgede meydana gelecek bir deprem yangın nedeniyle çok örselenmiş Marmaris ve Bodrum kesiminde etkili olabilecektir."
(Birinci haritada kırılmış ve stresini boşaltmış Bodrum ve Kos depreminin hattı sarı çizgiyle gösterilmektedir. Üzerinde stres olan fay hattı kırmızı ile gösterilmektedir)