Deniz Baykal: Başbakan yanlış yapıyor.

Deniz Baykal: Başbakan yanlış yapıyor.

Deniz Baykal: Başbakan yanlış yapıyor.

Erdoğan’ın sözleri PKK söylemi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin TBMM grubunda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tarihi günler yaşadığını, çok önemli gelişmelerin içinden geçtiğini ifade etti. Terörle mücadelede yeni viraja yaklaşıldığını ifade eden Baykal, Türkiye’nin çok ağır bir terör tehdidine maruz kaldığını, terörün, günlük yaşamın parçası haline geldiğini, askeri birliklerin hedef olduğunu anlattı. Baykal, Türkiye’nin, bunlar karşısında seyirci kalamayacağının toplumsal talep olarak ortaya çıktığını, TBMM’ye, sınır ötesi operasyon yetkisi verildiğini hatırlattı.  Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın 1 Kasımdan itibaren hükümete yazdığı yazıyla, direktif beklediklerini kamuoyuna açıkladığını anlatan Deniz Baykal, çok uygun bir zemin oluştuğunu dile getirdi.

Meyvesini almamız lazım

Şimdi bunun meyvesini, sonucunu almaları gerektiğini vurgulayan Baykal, “Nedir bunun meyvesi? Türkiye’nin gönlünü almaya yönelik birkaç güzel söz mü? ’Haklısınız, biz de gerekeni yapıyoruz, karakolların sayısını arttırdık, lojistik desteği önlemeye çalışıyoruz, Kandil Dağına gidecek gazetecileri engelledik’ demek mi? Bu mu, bununla yetinmemiz mümkün mü?” diye sordu. Baykal, derhal Irak sınırları içindeki PKK örgütlerinin dağıtılması, bunun, mutlaka güvence altına alınması, PKK’nın, Irak’tan Türkiye’ye saldırı yapma zeminini kaybetmesi gerektiğini vurguladı. Bunun mutlaka sağlanması gerektiğini dile getiren Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD, Irak, Kuzey Irak’taki yöneticiler gereğini yapmalıdır. Bunu talep etmek hakkımızdır. Bu, henüz olmadı. Sakın ha bu sürecin, Türkiye’nin oyalanması, kararlılığının zafiyete uğratılması, bu konuda bütün şartları oluşturmuş Türkiye’nin sonuç alıcı bir hareket yapmasını engellemek amacına yönelik bir politika olmasına izin verilmemesi gereği vardır. ”

Zaman ortaya koyacak

Başbakan Erdoğan’ın söylemindeki değişikliğin, kamuoyunun dikkatinde olduğunu kaydeden Baykal, Erdoğan’ın, “Kış gelmeden müdahale yapacağız” dediğini, Prag’a giderken ise “Bizim için önemli olan silahların bırakılmasıdır” şeklinde açıklamalarda bulunduğunu hatırlattı. “Silahların bırakılması söylemi, PKK söylemidir. Silahların bırakılması söylemi, terörü halletmeye yönelik olarak değil, terörün pazarlıkla sonuç almasını sağlamaya yönelik bir stratejinin parçası olarak ortaya atılmaktadır” diyen Baykal, şöyle konuştu: “Silahların bırakılması, elinde silahı bulunduran tarafın, kendi tek taraflı takdiriyle, kararıyla, elinde bulundurduğu ve her an eline alacağı silahı, belli bekleyiş içinde, şimdilik, bir süre için kullanmayacağını ilan etmesidir. Hangi bekleyiş içinde olduğu, zaman içinde ortaya çıkacaktır. Silahların bırakılmasını kabul etmek demek, karşınızdakinin silah bulundurma hakkına teslim olmak demektir. Tek taraflı olarak elinde silahı bulunduranın, o silahı kullanmayacağı vaadini, çok büyük gelişme olarak kabul etmek, bunun bedelini ödemeye razı olmak demektir. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez.” CHP Genel Başkanı Baykal, terörün arkasında ne olduğu ve neden bu terörün yaşandığı sorusunu yöneltti. Baykal, şu görüşleri dile getirdi:

Bu filmi çok gördük

“Geldiğimiz noktada talep, etnik temelde Türkiye’nin anayasal sistemine, egemenlik anlayışına, devletin yapısına yönelik talepleri kabul ettirmektir. Türkiye, artık gelinen noktada 70 milyon vatandaşın eşit haklara sahip olarak oluşturdukları bir devlet olmaktan çıkacaktır, vatandaşların üstünde, bazı temel komünal, cemaat, etnik kimlik tanımlarına dayalı bir devlet yapılanması içine çekilecektir. Bu bildiğimiz, klasik parçalanma sürecidir. Bu filmi biz çok gördük.”

CHP Lideri Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında konuştu.

CHP’den bölge toplantıları
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin 24 Kasım’da Adana’da, 25 Kasım’da da Kocaeli’nde yapılacak bölge toplantılarına katılacak. CHP Genel Sekreteri Önder Sav, bölge toplantılarıyla ilgili olarak bir genelge yayınladı. Buna göre, 24 Kasım Cumartesi günü Adana’da gerçekleştirilecek bölge toplantısına Adana’nın yanı sıra Mersin, Karaman, Osmaniye, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerinden parti yöneticileri katılacak. Kocaeli’nde 25 Kasım Pazar günü yapılacak bölge toplantısında ise Kocaeli ile birlikte Yalova, Zonguldak, Bartın, Karabük, Düzce, Bolu, Sakarya, Bursa ve Bilecik il yöneticileri hazır bulunacak.