Corona virüs aşısı bulundu mu? Covid-19 ilacı var mı? Korona virüs aşısı ne zaman çıkacak?

Corona virüs aşısı bulundu mu? Covid-19 ilacı var mı? Korona virüs aşısı ne zaman çıkacak?

Corona virüs aşısı bulundu mu? Covid-19 ilacı var mı? Korona virüs aşısı ne zaman çıkacak?

Çin’in Wuhan kentinden hızla dünyaya yayılan korona virüs, tüm dünyayı etkisi altına alırken dünya adeta alarma geçti. Dünya’da ciddi boyutlarda vakalara ve ölümlere neden olan salgın vatandaşları endişe ve korkuya sürüklerken vatandaşlar, korona virüs aşısı bulundu mu? Covid-19 ilacı var mı? Korona virüs aşısı ne zaman çıkacak? gibi soruların cevaplarını arıyor. İşte korona virüsle (covid-19) ilgili detaylar haberimizde…

KORONA VİRÜS NEDİR?

İlk kez 1960’lı yıllarda görülen korona virüs, aralık ayında Çin’in Wuhan bölgesinde yeniden ortaya çıktı. Tam olarak hastalığın kaynağının ne olduğu ise bilinmese de hayvanlardan insanlara bulaştığı biliniyor. Hafif, orta ve ağır olmak üzere 3 çeşitte kendini belli eden hastalık SARS ve MERS virüsüyle aynı grupta yer alıyor. Grip ve soğuk algınlığına benzer bir tablo seyreden hastalıkta insana bulaşan virüs, mutasyona uğruyor ve insanlar arasında hızla yayılıyor.

KORONA VİRÜS’ÜN BELİRTİLERİ NELER?

Korona virüs şu belirtileri gösteriyor: Kuru öksürük, ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, zatürre, solunum sıkıntısı, nefes darlığı, ishal, bulantı, kusma, iştahsızlık.

100’ün üzerinde çeşidi bulunan Korona virüs, yakın temasla bulaşan ve genellikle soğuk algınlığıyla atlatılabiliyor. Hayvanlarda enfeksiyona yol açan virüs, mutasyona uğradıktan sonra sadece üst solunum yolunda değil, akciğere de inebilme becerisi kazandı. Virüsün akciğere inmesi zatürreye neden olurken bu hastalar da çok daha ağır bir tablo seyretmektedir.

KORONA VİRÜS NASIL BULAŞIR?

Korona virüs, grip benzeri hapşırık, öksürük sonucu havadan damlacık yoluyla solunum sistemine ulaşmaktadır. Ayrıca enfekte yüzeylerden temasla, ağız ve gözler de bulaşabilmektedir.

KORONA VİRÜS’TEN NASIL KORUNULUR?

Virüs’ten korunma yolları gripten korunma yollarına benzerlik göstermektedir. En önemli husus ise el temizliğidir. Kalabalık yerlerde bir yere dokunulduysa el, göz, burun ve ağıza götürülmemeli. El temizliği için alkol bazlı antiseptikler kullanılabileceği gibi hastalık sonrası el yerine bir kağıt mendile hapşırmak ve öksürmek önemlidir. Mendil yoksa kollardan birinin iç kısmı kullanılmalıdır.

KORONA VİRÜS TESTİ NASIL YAPILIR?

Ateş, kuru öksürük, halsizlik gibi belirtiler gösteren vatandaşlar, Sağlık Bakanlığı’nın dün yaptığı açıklama sonrası özel, devlet hastanesi ayrımı olmaksızın en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak ücretsiz olarak korona virüs testi yaptırabilir. Hastalık belirtileri gösteren vatandaşlar, tahlil sonucuna göre gerekli tedaviye alınmakta. Tahlil sonuçlarına göre, hastalar gerekli tedaviye alınmakta.

KORONA VİRÜS AŞISI BULUNDU MU?

Korona virüs ilacına yönelik dünyanın birçok yerinden haberler geldi.

Japonya’dan gelen haberlerde SARS ve MERS tedavilerinde kullanılan “Favipiravir” adlı anti- viral ilacın korona’nın iyileşme sürecini 11 günden 4 güne indirdiği ve ilacın 70 hasta üzerinde denendiği açıklandı. Çin Ulusal Sağlık Ürünleri İdaresi'nin yaygın kullanımına onay verdiği Favipiravir, "geçerliliği tescillenen ilk koronavirüs ilacı" oldu.

Çin’de salgının ortaya çıkmasından bu yana ülkede 3 ilaca test izni verilirken 17 Mart’ta da bir aşıya, klinik denemeler için onay verildi.

Amerika’da Moderna ilaç firması tarafından geliştirilen Mrna-1273 adlı bir aşının denemeleri, 17 Mart’ta Washington’da başladı. Bu aşı, insanlar üzerinde denenen ilk korona virüs aşısı olurken İnovio adlı bir ilaç firması potansiyel bir aşı ürettiğini açıkladı. Ayrıca yine ABD’de Gilead adlı ilaç şirketi tarafından üretilen Remdesivir adlı ilaç salgının çıkış noktası Wuhan’da 761 hasta üzerinde denendi.

Almanya’da Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in ortağı olduğu biyoteknoloji firması BioNTech, Shanghai Fosun Pharmaceutical (Fosun Pharma) ile anlaşma imzalarken ayrıca ABD'nin ilaç devi Pfizer ile iş birliğini artırma konusunda anlaşma imzaladı.

İsrail’de MIGAL Araştırma Enstitüsü, kanatlı hayvanlardaki korona virüs’e bağlı bronşit hastalığına karşı geliştirilen “IBV” aşısının geliştirilmiş versiyonunun insanlardaki vakalarda etkili olduğunu ileri sürdü.


İngiltere’de The Guardian gazetesinin aktardığına göre Oxford Üniversitesi’nin ay sonuna kadar insanlar üzerinde deneyler başlayacak.

Aşı çalışmaları tüm dünyada devam ederken ABD ilk testlere kısa süre önce başladı. Yine virüsün sıfır noktası olan Çin’de de pazartesi günü test denemelerinin başlaması için onay alındı. Özellikle Almanya, ABD ve Çin’de çalışmalar devam ederken henüz kanıtlanmış bir aşı bulunmuyor. Testlerin olumlu sonuç vermesi halinde aşılar için üretime geçilecek.