Çin, Uygur Türkleri için yaptığı toplama kamplarını resmen kabul etti

Çin, Uygur Türkleri için yaptığı toplama kamplarını resmen kabul etti

Çin’de bir yerel yönetim, Uygur Türkleri için hazırladıkları toplama kamplarını resmen kabul etti.

Çin’in, Doğu Türkistan'da bulunan Uygur Türkleri için “Aşırılıktan etkilenenlere eğitimsel dönüşümü gerçekleştirmek için toplama merkezlerinin teşvik edilmesini ” içeren bir kanun maddesini revize ettikleri belirtildi.

ÇİN RESMEN KABUL ETTİ

Çin hükümeti, daha önce Doğu Türkistan'da herhangi bir toplama merkezlerinin olmadığını savunuyordu. Ancak bölgede bulunan birçok sivil toplum örgütü, medya ve bazı gözlemciler, Uygur Türkleri için toplama kampları olduğunu ifade ediyor.

Çin, yeni kanun maddesi ile daha çok ‘din aşırıcılığından’ etkilenenleri hedefledikleri belirtildi.

Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Komitesi önceki günlerde Çin’e “yasadışı yargılama, gözaltı ve tutuklamaları terk etmesi ve bu şartlar altında tutuklananların serbest bırakılması” çağrısında bulunmuştu.

AMERİKALI SİYASİLERİN ELİ GÜÇLENDİ 

Çin’in resmi olarak toplama kamplarını kabul etmesinin Amerikalı siyasilerin elini daha da güçlendirebileceği ifade edildi.

ABD’li siyasetçiler, ABD Başkanı Donald Trump’a Çin’e yaptırım uygulamasını talep ediyor.

Bölgede yaşayan Uygur Türkleri’ne Çin’in keyfi işkencesine maruz kaldığını ifade eden siyasiler, Trump’a gönderdikleri mektupta, “Müslüman etnik azınlıklar keyfi gözaltı, işkence, ibadetlerinin yerine getirilmesi ve kültüre aleni kısıtlamalar ve günlük hayatlarının tamamı gözetim altında tutuluyor.” ifadelerine yer vermişti.

NE OLMUŞTU?

Nüfusu 20 milyon olan Doğu Türkistan'ın yaklaşık 10 milyonunu Uygur Türkleri oluşturuyor. 2003 yılından bu yana ise Çin, Uygurları başka bölgelere göç ettirerek yozlaşma politikasını daha da hızlandırmaya çalışıyor.

Doğu Türkistan'da 2009’da Urumçi’de yaşanan olaylarda resmi rakamlara göre 200’e yakın kişi hayatını kaybetmişti.

Olayların ardından bölgede gerilimin artması üzerine, eyaletin birçok noktasında Çin’in silahlı polisleri görev yapmaya başlamış, özellikle Uygur nüfusunun yoğun yaşadığı Kaşgar, Hotan, İli gibi bölgelerde üst düzey güvenlik önlemleri alınmıştı.

İlgili Haberler