CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Merkez Bankası’nın açıkladığı ödemeler dengesi verilerine göre, yabancı yatırımcının yüksek faiz nedeniyle getirdiği sıcak parada görülen önemli düşüşün yanı sıra yerleşiklerin yurtdışına götürdükleri paranın da hızla arttığını söyledi.
Erdoğdu, “Ülkede hak, hukuk ve adalete güvenemeyen yerli sermaye de parasını yurtdışına götürüyor. Verilere göre ilk 9 ayda yurtdışına giden yerli sermayeye ait hisse senedi, tahvil ve mevduattan oluşan miktar 20 milyar dolara ulaştı” dedi. Erdoğdu, Türkiye'ye giren yabancı sermaye miktarının bir yıl öncesinin 3'te 1'ine kadar düştüğünü belirterek, şunları söyledi:
DÖVİZİ İÇ GÜÇLER PATLATTI
“2017 yılında 36.5 milyar olan yabancı sermaye girişinin büyüklüğü 2018'in ilk 9 ayında 13.2 milyar dolara düştü. Yerleşiklerin yurtdışına çıkardığı para ise 17.4 milyar dolara, yurtdışına yaptıkları yatırımların miktarı da 2.7 milyar dolara ulaştı. Yani toplamda yerleşiklerin 20 milyar doları yurtdışına götürüldü. Bunun 1.6 milyar doları hisse senedi, tahvil yatırımı olarak gerçekleşirken, 18 milyar doları ise yurtdışındaki mevduat hesaplarına aktarıldı. Bu durum, ülkenin yerli sermayedarının hak, hukuk ve adalete güveni kalmadığının göstergesi. Verilere göre, yerleşiklerin bu hareketi son 3 ayda yoğunlaşıyor ve bunun yaklaşık büyüklüğü 15 milyar dolar. Özellikle döviz kurunun patladığı ağustos ayında 11 milyar dolar yurtdışına çıkarılmış. Bu noktada Türkiye'deki döviz sıkıntısının başlıca nedeninin yerleşiklerin sermaye hareketlerinden kaynaklı olduğu söylenebilir. Daha açıkça ifade etmek gerekirse, ağustos ayında dövizi hükümetin iddia ettiği gibi ‘dış güçler' değil, onların tanımından hareketle ‘iç güçler' patlatmış.”
2001'DEN DAHA KÖTÜ GÜNLER BEKLİYOR
2001 krizinde cari fazla verilirken, 2009'da bu oranın yüzde 1.76 olduğunu hatırlatan Erdoğdu, “Dolayısıyla 2018 ile izleyen yıllarda Türkiye'nin performansının
2001 ve 2009'dan daha kötü olacağı söylenebilir” dedi.