İstanbul Boğazı ön görünümünde kaçak oldukları gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılan yapıların bir bölümünün enkazı hala kaldırılmadı.Gece Kulübü Reina ile Kuruçeşme'deki Su Ada'da gerçekleştirilen yıkımın üzerinden bir aydan fazla bir zaman geçmesine rağmen enkazın kaldırılmaması CHP'li üyelerce İBB Meclis gündemine taşındı.
İBB Meclisi CHP Üyeleri Mehmet Berke Merter, Musa Keleş, Cevdet Bayram, Şenol Yolbir, Affan M. Keçeci, Bülent Tatar, Seyit Ali Aydoğmuş ve Hasan Tapan'ın imzası ile Meclis Başkanlığına sunulan, soru önergesinde moloz yığınlarından oluşan enkazın Boğaz estetiğine uygun olmadığı ifade edildi.
CHP’li İBB Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter, Reina ve Su Ada enkazının Boğaz görüntüsünü kirlettiği ve yıkımın üzerinden epey zaman geçmesine rağmen bunun kaldırılmamasının üzüntü verici olduğunu söyledi.
ENKAZ NEDEN KALDIRILMIYOR?
Kaçak oldukları gerekçesiyle yıkılan yapıların enkazlarının kim tarafından kaldırılacağını öğrenmek amacıyla başkanlık makamına soru önergesi verdiklerini ifade eden Merter, şöyle konuştu:
"Bilindiği gibi geçen ay Reina ve Su Ada gibi bazı yapılar kaçak olduğu gerekçesi ile İBB tarafından yıkıldı, ancak yıkım enkazları hala duruyor, İstanbullu da seyrediyor. Ortaköy'ün merkezinde yer alan ve Boğaz'ın en nadide yerinde olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün (Boğaziçi) tam dibinde yer alan Reina harabeye dönmüş enkazı ile beraber duruyor, yıkıntılar gözlere çarpıyor, vatandaşlarımız ve Turistler de seyrediyor. Boğaz'ın nadide yerlerindeki Reina ve Su Ada enkazları neden kaldırılmıyor? Bir yıkımın, yıkım öncesi ve yıkım sonrası kuralı ve prosedürü nedir? Enkazı yıkan mı kaldırır, mal sahipleri mi kaldırır? Yıkılan bu yapıların enkazları harabeye olarak daha ne zamana kadar kalacak?"
Merter, kaçak yapıların enkazının kim tarafından kaldırılmasına ilişkin henüz kendisine bir cevap verilmediğini ifade ederek, "İstanbul'a yakışmayan, çirkin bir görüntü ortada duruyor. Keşke, İBB yıkımı gerçekleştirirken enkazı da kaldırsa. Enkaz kaldırmak onun görevi değilse bile, bunu yapıp sonra işin maliyetini mal ve işletme sahibine fatura etse de Boğaz gibi nadide turistik alanlardan kötü görüntüler oluşmazsa." ifadelerini kullandı.
"YIKIM BELEDİYENİN, ENKAZ KALDIRMAK MAL SAHİBİNİN İŞİ"
İBB ise kaçak yapıların enkazının kaldırılma işinin mal veya işletme sahibine ait olduğu görüşünde. İBB'den yapılan açıklamada, "Kaçak yapılarla ilgili yıkımı belediye gerçekleştirir. Yıkımın enkazını ise mal sahibi veya işletmeci konumundaki kişi kaldırmakla yükümlüdür. Mülk sahibi kendisi kaldırmıyorsa, bedelini ödeyerek enkaz kaldırma işini belediye ekipleri aracılığıyla gerçekleştirebilir. Aksi takdirde enkazın uzun süre kaldırılmaması halinde mal sahibi veya işletmeciye ceza kesilebilir" denildi.
4 YERDE YIKIM GERÇEKLEŞTİ
İBB, kaçak oldukları gerekçesiyle iki ay içerisinde İstanbul Boğazı’ndaki dört yerde yıkım gerçekleştirmişti. İlk önce Hukka isimli eğlence kulübünün kaçak kısımları yakılmıştı. Ardından ise 22 Mayıs 2017'de Ortaköy’deki Reina isimli gece kulübünde yıkım gerçekleşmişti. Bu yıkımdan bir hafta sonra bu kez de 28 Mayıs’da mülkiyeti maliyeye ait olan Kuruçeşme’deki Su Ada’daki kaçak bölümler yerle bir edilmişti. 1 Haziran'da ise Kuruçeşme’de bir denizcilik firmasına ait olan üç katlı bina kaçak olduğu gerekçesiyle yıkıldı.
Hukka ve Kuruçeşme'deki denizcilik firmasına ait yıkımların enkazları kaldırılırken, Reina ve Su Ada'daki enkaz hala duruyor.