Mehmet Barlas 80 yaşından sonra fraksiyon değiştirdi. Bir anda Çinci oldu. Öyle bir palavra yazdı ki kendisi de inandı

Mehmet Barlas 80 yaşından sonra fraksiyon değiştirdi. Bir anda Çinci oldu. Öyle bir palavra yazdı ki kendisi de inandı

Mehmet Barlas bugün yazısında Batı’nın Türkiye’ye ekonomik kriz ihraç ettiğini ve çare olarak Çin modelini savunmasıyla dikkat çekti.

Döviz kurunun frene basmadan yükselmesiyle Türkiye’deki ekonomik kriz her geçen derinleşirken, iktidar ise bu tabloyu yüksek kurun ihracatı patlatacağını öne sürerek savunuyor.

İktidara yakınlığı ile bilinen Sabah Gazetesi yazarı Mehmet Barlas ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çin’i örnek gösterdiği ekonomik modeli savunmak için yazdığı ifadeler dikkat çekti.

Her dönem iktidarlara yakın olması ile bilinen bir süre önce CHP hakkında yazdığı fantezi yazısı ile dikkatleri üzerine çeken Barlas, Çin’in nereden nereye geldiğini ve ne kadar başarılı olduğunu anlatabilmek için ilginç bir örnek verdi.

Çin’e iki kez gittiğini ifade eden Barlas şunları yazdı;

Çin''e iki defa gittim. Birinci gittiğimde Mao devre dışı kalmıştı. İktidarda Deng Şiaoping vardı. Deng Şiaoping, Mao döneminde işkence görmüş, hatta sakatlanmıştı. Ama ekonomiyi öylesine değiştirdi ki, Mao''nun kırmızı kitapları bir anda yok oldu. Ve Çin''i yabancı sermayeye açtı.

O dönemdeki Çin''in modeli, bir İngiliz sömürgesi olan Hong Kong''du. Ve müthiş darboğazlar vardı. Mesela, enerji sıkıntısı yüzünden Şanghay''da otomobiller karanlıkta far yakamazdı. Daha sonra Şiaoping gitti. Şimdi de Şi Cinping devlet başkanı.

Onlar ülkelerine öylesine çılgınca bir dönemi açtılar ki, Amerika''nın bütün ürünleri Çin''de üretilmeye başlandı. Çin dolar kazanıyordu ama kendi paraları da çok ucuzdu. Yani dışarıda 1000 dolara satılan bilgisayar, Çin''de 50 dolara mal oluyordu. Sonuçta Çin, dünyanın en büyük ekonomisi oldu.

İlgili Haberler