Mersin'de Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Züleyha Kaplan, taze balıkların nasıl anlaşılacağına dair önemli uyarılarda bulundu. Diyetisyen Züleyha Kaplan, balıklarda ilk olarak gözlerine bakılmalı dedi.
BALIK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Züleyha Kaplan, balık alırken gözlerinin ve derisin kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Balık alırken dikkatli olunması yönünde uyaran Kaplan, "Balık alırken gözlerine bakmamız lazım. Gözlerinin parlak ve canlı olması lazım. Solungaçlarının kırmızı, pullarının sert olması gerekli. Balığı muayene etmeliyiz. Sert kısmına bastırdığımızda çökme meydana gelmiyor veya hemen düzeliyorsa o balık tazedir. Balığın kafasını hafif kaldırdığımızda kuyruğu da hafif dik oluyorsa o balık tazedir. Taze balık kokmaz, balığın kokmadığına dikkat etmeliyiz. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan onay almış ürünleri satın alalım. Ezilmiş, şişmiş balık konservelerini tercih etmeyelim" dedi.
"KIZARTMA PROTEİNİ KAYBEDİYOR"
Balığın doğru pişirilmesi konusunda da tavsiyelerde bulunan Kaplan, "Evde pişirilirken una bulanıp yağda kızartılır ama biz bunu çok tavsiye etmiyoruz. Balık, protein yönünden zengin olduğu için yağda kızartılınca proteinini kaybeder ve besin değeri düşer. Balık kendisi kadar yağ çeker ve bu da kalori miktarının artmasına neden olur. Bu yüzden ya fırında ya buğlama ya da tavada/ızgarada yağsız şekilde pişirmeliyiz. Yanına birçok garnitür koyabilirsiniz" diye konuştu.
"BALIK TAZEYSE SÜT ÜRÜNLERİYLE TÜKETİLEBİLİR"
Balığın taze olması halinde süt ile tüketilebileceğini söyleyen Beslenme Uzmanı, "Balığın yanında genellikle gazlı içecekler tercih ediliyor ama biz onları çok önermiyoruz. Yanında limonlu soda tüketilebilir. Toplumda balıkla yoğurt bir arada tüketilmez diye bir algı var ama balık taze ise yoğurtla ya da süt ürünü ile tüketebilirsiniz. Ama balık taze değilse süt ürünleri ile tüketilmesini tercih etmiyoruz." diyerek sözlerine son verdi.
Necati Gültepe'den anlamlı yorum "Cumhuriyet 3000 yıllık Türk devlet geleneğinin sonucudur"
Koronavirüs teşhisinde en etkili tetkik hangisi? Prof. Dr. Osman Erk yanıtlıyor
Bebeklerde en sık görülen hastalıklar