Ahmet Nur Çebi PAOK'a Çanakkale şehidi Beşiktaş kaptanının şiiri ile meydan okudu

Ahmet Nur Çebi PAOK'a Çanakkale şehidi Beşiktaş kaptanının şiiri ile meydan okudu

Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi’nin, “Spor kardeşlik demektir. Biz Yunanistan'a 11 kişi gideceğiz. Bize bir şey olursa arkamızda daha çok var” ifadelerinin arkasından büyük bir kahramanlık destanı çıktı.

Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, takımının yarın saat 21.00’da Şampiyonlar Ligi Ön Eleme Turu’nda Yunanistan ekibi PAOK ile oynayacağı maç öncesi, “Spor kardeşlik demektir. Biz Yunanistan'a 11 kişi gideceğiz. Bize bir şey olursa arkamızda daha çok var” ifadelerini kullandı.

Çebi'nin sözleri şöyleydi:
"PAOK ile kardeşliğimizi, kartal amblemi olduğunu, beraber bazı şeyleri paylaştığımızı ifade eden mektubu göndereceğiz. Biz efendi gibi gider maçımızı oynarız, oradaki oyunlardan korkutularak üzerimize bir baskı kurulmak isteniyor. Biz Beşiktaş'ız, cesuruz. Biz 11 kişi gider görevimizi yaparız. Bize de bir şey olursa arkamızda daha çok var. Hallederler."
 

adam-005.jpg

Çebi’nin söz konusu ifadelerinin arkasında Siyah-Beyazlı kaptanın Çanakkale Harbi sırasında şehit düşmeden evvel yazdığı şiirin “Biz Onbir Arkadaşız, Lakin Arkamız Var” mısrasının zamanla “Beşiktaş Marşı” olarak dillere yerleştiği ortaya çıktı.
“Biz Onbir Arkadaşız, Lakin Arkamız Var” şiirinin öyküsü ise şu şekilde:

Futbola olduğu kadar, edebiyata da aşırı düşkünlüğü vardı.
Sporun dışındaki zamanlarını “şiir” yazarak değerlendirirdi. Bu yüzden lakabı “şair” olarak takılıp yerleşmişti çevresinde.
Bir gülle ile canından olmadan önce bulunduğu cephenin tehlikelerle dolu atmosferi içinde bile şiirler yazmıştı.
Siyah-Beyazlı kaptanın Çanakkale Harbi sırasında şehit düşmeden evvel yazdığı şiirin “Biz Onbir Arkadaşız, Lakin Arkamız Var” mısrası zamanla bir “Beşiktaş Marşı” olarak sporseverlerin yıllarca haykırdıkları bir slogan olmuştu statlarda.
Şair Kazım, Çanakkale’de mevzilendiği çukura düşen bir güllenin sırtında açtığı ölümcül bir darbe ile anında şehit düşmüştü.

 

Birliğindeki yakın silah arkadaşları, yerde cansız yatan bedeninden fırladığı anlaşılan bir kağıt parçasını hatıra olarak saklamışlardı.
Zira kağıtta çok anlamlı satırlar karalanmıştı şehidimiz tarafından.
Bu yukarıda sözünü ettiğimiz ve sonradan ağızlardan uzun yıllar düşmeyecek olan “Beşiktaş Şiiri”ydi Kaptan Kazım’ın:

“Hayatı süsledik izharı ittihatla bugün,
Yolunda gençliğin ulvi değil miydi birleşmek.
Sebatı bayrağımız yaptık, İ’tilamız için…
Neticesiz ve boş olmaz, sebatla hiçbir emek.
Dakikalar bize bir nağbe nişad olsun,
Kulübümüzde müceddet nücumu mevc vursun
Bu kainat bize hep gıpta ediyor isar,
Biz 11 arkadaşız, lakin arkamız daha var.
Bu zevk alemi dar zannedip de aldanalım,
Vekar, hak gibi sakin, nezih ve saf olalım.
Fakat bu hal ile, kuvvet gibi cesur olalım.”

besiktas-eski-takimi.jpg

İlk Kartallardan şehit olan 8 asker

Beşiktaş’ın ilk futbol takımından 8 sporcu, Çanakkale Harbi’nde şehit olmuştur.
Beşiktaş Dergisi’nde yer alan habere göre, Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nden Beşiktaş Futbol Takımı Kaptanı Şair Kazım, Asım ve Rıdvan’ın parçalanmış bedenleri Çanakkale mevzilerinde bulunmuştur. Doktor Ali, Doktor Mehmet, Doktor Sabri ise, Kafkas Cephesi’nde tifüs sonucu yaşamlarını yitirmişlerdir.
Bir süre sonra Beşiktaş, Baltalimanlı Muallim Sadi ile Behzat’ı da, savaşın ileri hatlarında vuruşurken kaybetmiştir.
Bu kadronun santrforu ve şuba kaptanı olan Şeref Bey’de, yedek subay olarak orduya katılmıştır. Birinci Dünya Savaşı’nın şiddetinin arttığı sıralarda Şeref Bey’de Romanya Cephesi’ne gönderilmiş. Takımdaki diğer arkadaşlarından Fahri ve kaleci Doktor Resul, gönüllü olarak Anadolu topraklarında savaşacak olan birliklere katılmıştır.

ŞEHİT ASIM 

Beşiktaş’ın 1911 yılında kurulan ilk futbol takımının forvet oyuncularından biri olan Şehit Asım, Çanakkale Savaşı’nda savaşırken, bulunduğu mevzinin 2-3 metre ilerisinde yaralanmış olan bir askeri güvenli bir yere götürebilmek için yerinden kalktığı alda hemen yanına düşen top mermisi ile başı gövdesinden ayrılaran şehit olmuştur.
Cumhuriyet’in ilanından sonra Beşiktaş Belediye Meclisi tarafından ilçenin en seçkin sokaklarından birine “Şehit Asım Sokağı” adı verilmiştir.

KAPTAN ŞAİR KAZIM 

Futbola ve edebiyata düşkün olan Kaptan Şair Kazım, spor yapmadığı zamanlarda şiir yazdığı için, takma adına şair denmiş. Çanakkale Harbi’nde çukura düşen bir gülle ile hayatını kaybetmeden önce bulunduğu cephede bile şiirler yazmıştır. “Biz Onbir Arkadaşız, Lakin Arkamız Var” mısrası zamanla “Beşiktaş Marşı” olarak yıllarca taraftarın satatlarda haykırdığı bir slogan olmuştur.

Beşiktaşlı atletlerde hafta içi İstanbul’a yakın il ve ilçelere silah kaçırıp, yarışma zamanlarındanda şehre dönerek Beşiktaş’ı temsil etmişlerdir. Milli mücadelenin şiddetlendiği dönemlerde de Beşiktaşlı “Hokeyci” Refik, Sakarya Harbi’ne katılmıştır. Düşman topçusu tarafından yollanan bir gülle sonucu iki ayağını da birden kaybetmiş ancak, Eskişehir Hastanesi’nde yapılan müdahaleler sonucu hayatı kurtulmuştur.

BEŞİKTAŞ'IN İLK ŞEHİT PİLOTLARI 

Beşiktaş’ın kurucularından olan Fethi Bey, 1907 yılında Bahriye Mektebi’ni bitirmiş ve rütbesi üsteğmenmiş. 1911 senesinde İngiltere’deki Bristol fabrikasında uçak pilotu eğitimi gördükten sonra İstanbul’a dönerek yüzbaşı rütbesine terfi etmiştir. Talat ve Cemal Paşa’lara uçuş dersleri vermiştir. Ancak, İstanbul-Kahire arasında tecrübe uçuşu sırasında Şimriye nahiyesi civarlarında 300 metreden yere çakılarak yardımcısı olan Sadık Bey ile birlikte şehit olmuşlardır.

Kaynak: Arkagüverte