Bahçeli’ye Gül tepkisi
Çankaya yolunu açtığı Abdullah Gül’ü ikinci kez “krizden” kurtaran MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye her kesimden tepki yağıyor.
Bahçeli’nin izlediği politik tutumun hayal kırıklığı yarattığını kaydeden köşe yazarları tarafından, MHP’nin, AKP’nin payandası haline geldiği vurgulanıyor.
MHP, AKP’nin stepnesi mi?
Vatan Gazetesi Yazarı Mustafa Mutlu, vatandaşların ‘dişli muhalefet’ yapması için Meclis’e gönderdiği MHP’nin, AKP ne zaman sıkışsa hızır gibi imdadına yetiştiğini yazdı
MHP liderinin seçimlerden önce meydanlarda ip fırlattığını görünce, “AKP’ye parlamento çatısı altında çok dişli bir muhalefet geliyor” yorumunu yapanlar, bugün şaşkınlık içinde...
Çünkü sözüm ona o “dişli muhalefet” i yapması beklenen MHP, AKP’nin başı ne zaman sıkışsa hızır gibi imdadına yetişiyor!
Bunun ilk örneğini cumhurbaşbaşkanlığı seçimlerinde gördük...
Bu partinin önde gelenleri şimdi aynı tavrı “cumhurbaşkanını halk seçsin mi” konulu referandum için alıyor.
Çünkü anayasa değişiklik paketinin ek maddelerine göre biz “11’inci Cumhurbaşkanı’nı halkın seçip seçmemesi” konusunda karar vereceğiz ama 11’inci Cumhurbaşkanı çoktan Meclis tarafından seçildi.
Halimiz tam Aziz Nesin’lik anlayacağınız!
Eğer halk, Başbakan’ın çağrısına uyar ve “Evet, 11’inci Cumhurbaşkanı’nı biz seçelim” derse o zaman bazı hukukçulara göre Gül’ün Cumhurbaşkanlığı “hiç olmamış” sayılacak...
Bu durumda; görev süresi içinde imzaladığı kararnameler ve diğer icraatlar da tartışmalı hale gelecek...
* * *
Üstelik bu, bugünün de sorunu değil, böyle olacağı aylar öncesinden belliydi...
Çözümü de çok kolaydı:
Meclis’te çoğunluğu elinde bulunduran AKP, referandumun fiilen başladığı 11 Eylül’den önce Meclis’i olağanüstü toplantıya çağıracak ve anayasa değişiklik paketindeki bu ek maddenin çıkartılmasını isteyecekti...
Büyük bir olasılıkla Meclis’te grubu bulunan bütün partiler de bu önergeyi destekleyecek, sorun sessiz sedasız çözülecekti...
Ama Başbakan düne kadar bu sorunu görmezden geldi... Hatta daha üç gün önce partisinin Meclis Grubu’nda yaptığı konuşmada, o ek maddenin hiçbir öneminin olmadığını, yapılacak referandumun 12’nci Cumhurbaşkanı’nı ve ondan sonra seçilecek cumhurbaşkanlarını kapsadığını iddia etti.
Çünkü partisinin “emre amade” bazı anayasa hukukçuları, kendisine öyle demişlerdi.
Dün ise durum birden bire değişti:
AKP Grubu durumun ciddiyetini “nihayet” anladı ve 11’inci Cumhurbaşkanı’nın seçimini düzenleyen geçici 18’inci ve geçici 19’uncu maddelerde değişiklik yapılması için Meclis Başkanlığı’na teklif verdi.
* * *
Şimdi gelinen nokta şu:
CHP referandumun tamamen iptalini istiyor, MHP ve DTP ise hükümetin teklifine destek veriyor. Aslında MHP destek vermezse, DTP’nin desteği tek başına AKP’ye yetmiyor!
İyi de MHP neden biraz olsun seçmeninin sesine kulak kabartıp, AKP’ye hak ettiği yanıtı vermiyor?
Neden, “Bugüne kadar ‘sorun yok’ dediniz, yattınız... Şimdi bizden destek bekliyorsunuz... Size destek falan yok. Çünkü siz hukuğu bilmeyen bir siyasi partisiniz” demiyor?
Neden iktidarın stepnesi (yedek lastiği) olmayı kabul ediyor?
MHP yöneticileri bu sorulara, “Referandumun ortaya çıkarabileceği hukuki sakıncaları gidermek için” diye yanıt veriyor...
İyi de bu hukuki sakıncaları gidermek, herkesten önce bizzat o sakıncalı hukuki düzenlemelere imza atan iktidar partisinin işi değil mi?
* * *
Sayın Devlet Bahçeli...
Toplumun büyük bir çoğunluğu seçimden önceki “ipli şov” larla ortamı germenizi nasıl onaylamadıysa, bugünkü “AKP’nin stepnesi” pozisyonunuza da sempatiyle bakmıyor!
Bırakın AKP kendi hatasını kendisi düzeltsin... Size ne oluyor?
* Mustafa Mutlu / Vatan
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim meydanlarında “Hesap soracağım” diye esip gürledikten sonra AKP’nin adayı Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesini sağladı, Söğüt Şenliği’nde Başbakan Tayyip Erdoğan ile “yol arkadaşı” oldu.