Assos Antik Kenti ve Assos Antik Limanı’nda yapılan “kaya ıslahı projesi” çalışmalarıyla ilgili tartışmalar devam ediyor.
1’inci Derecede Arkeolojik Sit ve Doğal Sit Alanı olan Assos Antik Kenti ve Antik Limanı’nda yapılan "kaya ıslahı" çalışmaları adı altında yapılanlar sosyal medyada gündem oldu ve büyük tepki çekti.
Ancak bu çalışmalar yapılırken esnaf halinden memnun gözüküyor.
Daha önce ise Çanakkale Valiliği, Assos’ta yapılan çalışmalardaki iş makinesi kullanımını, yol ve seki oluşumunu kabul etmemişti.
ASSOS ANTİK LİMANI’NIN SON HALİ GÜNDEM OLDU
Assos Antik Limanı’nda yapılan “kaya ıslahı projesi” çalışmaları sonrası sosyal medyada paylaşılan son hali gündem oldu.
Çanakkale''nin Ayvacık ilçesindeki Assos Antik Limanı''ndaki turistik tesisler, ''afet bölgesi'' ilanıyla yamaçtaki büyük kayaların ıslah çalışmalarının ardından 15 ay sonra hizmete açıldı.
Assos Antik Liman''a inen yolun sol kısmındaki yamaçta yer alan kayalar ile taş parçaları depremler ve doğa koşullarının etkisiyle düşmeye başladı. İlk olarak 2015 yılında bir turistik tesisin çatısına, önceki yıllarda da yola düşen büyük kaya parçaları, AFAD yetkililerini harekete geçirdi. AFAD, bir yıla yakın süren incelemelerinin ardından yaşanan tehlikeye ilişkin bir rapor hazırladı ve alan ''afet bölgesi'' ilan edildi. AFAD''ın raporu doğrultusunda Ayvacık Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından ihalesi yapılan Kaya Islahı için Assos Antik Limanı 2021''in Nisan ayında ziyaretçilere kapatıldı. 15 ay boyunca kapalı kalan bölgede kaya ıslahı çalışmaları yapıldı. Çanakkale Troya Müzesi ile Assos Kazıları Başkanlığı arkeologları gözetimindeki çalışmaların sona erdiği belirtildi.
Kayaların ıslah çalışmalarının ardından Assos Antik Limanı''nın son hali gözler önüne serildi.
Assos antik liman açıldı, limanın sırt kısmında kaya düşmesi durumlarına karşı uzun süredir çalışmalar yapılıyordu.
Assos Antik Limanı''nın işte son durumu: