Afgan arkeologlar bulduğunda yanında 7 ceset vardı. Şimdi paha biçilemiyor

Afgan arkeologlar bulduğunda yanında 7 ceset vardı. Şimdi paha biçilemiyor

40 yıl önce yanında 7 ceset ile birlikte Afganistan'da bulunan 21 bin 145 saf altın parçadan oluşan antik Baktriya hazinesinin Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda sergileneceğini duyuruldu.

40 yıl önce Afgan arkeologlar tarafından yanında 7 ceset ile birlikte bulunan  Baktriya hazinesi, günümüzde pahala biçilemiyor. Afganistan Kültür Bakanlığı düzenlediği basın toplantısında, paha biçilemeyen ve 21 bin 145 saf altın parçadan oluşan antik Baktriya hazinesinin Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda sergileneceğini açıkladı. Dünyanın en büyük hazineleri arasında yer alan Baktriya hazinesi büyük önem taşıyor. 

Bakanlık, hazinenin geçmişinden dolayı milyarlarca dolar değerinde olduğunu belirterek yakında sergilenmek üzere yurt dışına gönderileceğini belirtti.  Baktriya altın koleksiyonu, son 13 yılda 13 ülkede 29 müzede sergilendi ve Afganistan'a 4,5 milyon doların üzerinde gelir sağladı. 

YANINDA 7 CESET VARDI

Afganistan'ın dünyanın en büyük altın hazineleri arasında yer alan Baktriya hazinesi, kırk yıl önce Kuzey Cevizcan eyaletindeki Sheberghan ilçesinin Tela Tapa bölgesinde keşfedilmiş ve altının yanı sıra arkeologlar hazineyle birlikte 7 ceset bulmuştu. Baktriya hazinesinde 21 bin 145 adet saf altın antik eser bulunuyor..
Grek-Baktriya Krallığı, Orta Asya'daki Baktriya ve Soğdiana'yı MÖ 250'den 125 yılına kadar kontrol etmiş, Hint-Yunan Krallığı ile birlikte Helenistik dünyanın en doğusundaki devlet olmuştur.