Bakan Dinçer, çoğu kararda olduğu gibi, 66 ay’da da eleştirilere kulaklarını tıkadı. Bu yüzden, bir törende sevdiği bu çocuk, uygulamadan olumsuz etkilenenler arasında yer alacak belki de.
Okulların açılmasına sayılı günler kala, 66 aylık çocuğunu ilkokula göndermek istemeyen anne babalar, rapor peşinde koşuyor. Veli akını nedeniyle hastanelerde rapor verebilecek doktorların odasının önünde kuyruklar oluşuyor.
Bakanlığın, çocuk doktorlarının da vereceği raporu kabul edeceğini açıklamasına rağmen, hastane yönetimleri, başvuruda bulunanları genelde çocuk psikiyatrisine yönlendiriyor. Sağlık Bakanlığı’nın “uygun değildir raporu” için belirlediği herhangi bir ölçüt yok. Bu nedenle her hastane, raporu kendi belirlediği ölçütlere göre veriyor. Doktorların bir kısmı okula gönderilmesini sakıncalı bulduğu çocuklara “mental gerilik” raporu veriyor. Bazı doktorlar ise etik olarak doğru bulmadığı için geri gelişim özelliği göstermeyen çocuklara rapor vermekten kaçınıyor. Doktorların büyük bölümü, ilerleyen yıllarda çocuğun karşısına olumsuzluk olarak çıkabileceği gerekçesiyle rapora tanı koymamayı tercih ediyor.
Rapor alınması
Doktorlar ilk olarak, çocuğun fiziksel gelişimini inceliyor. Boyuna, kilosuna bakıyor; el becerilerinin yaşıtlarıyla benzer nitelikte olup olmadığına karar veriyor. Ayrıca zihinsel fonksiyonları ve becerileri ölçülüyor. Muayenede, aygı kontrolü yapıp yapamadığına; dikkat, konuya odaklanma, kurallara uyma gibi bilişsel ve sosyal becerilerine de bakılıyor. Bu testler sonucunda, gerekirse yaşıtlarından geri gelişim özelliklerine sahip olduğunu içeren rapor düzenleniyor.
Eski Bakan’dan öneri
Mahkemeye gidin
Eski Milli Eğitim bakanlarından Hikmet Uluğbay, çocuklarını okula göndermek istemeyen ailelere, “Rapor almak yerine davacı olun” önerisinde bulundu.
Cumhuriyet gazetesinin haberine göre Uluğbay, yeni öğretim yılında ilkokul 1. sınıfa kaydedilecek öğrencilere ilişkin tartışmalı durumun temelinde “0” yaşı reddetme ve 5 yaşın bitimiyle ilgili hesabın yattığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Milli Eğitim Bakanı ve bakanlığa göre çocuk, 60 ayını tamamladığında 5 yaşını bitirmiş sayılmalıdır. İstatistik bilimine göre 5 yaşın bitip 6 yaşa girilmesi ise 72 ayın sonunda gerçekleşmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı, son Bakan’ın göreve başlamasına değin istatistik bilimini esas alan yasaları uygulamaya gelmiştir.”
Uluğbay şöyle devam etti:
“Yeni Bakan ile yeni bir uygulama başlatılmak isteniyor. Bakan’ın yaş hesaplama yaklaşımının doğru olmadığına inanan benim gibi birçok kişi vardır. Bu durumda yapılacak işlem, bu uygulamayı kabullenmek veya çocuklar için rapor almak yerine, Danıştay’da genelgenin yürürlüğünün durdurulması ve iptali için dava açmaktır.”