Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) mühendisleri, N95 maskesi kadar etkili bir maske geliştirdiklerini açıkladı.
Korona virüs salgının yeni merkez üssü olan ABD’de vaka sayılarında artış gerçekleşirken, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) mühendislerinden sevindirici bir haber geldi.
Salgının başladığı günlerde sağlık çalışanlarının yoğun olarak kullandığı N95 maskelerine ihtiyaç artmıştı. MIT mühendisleri bu ihtiyacı gidermek için, N95 kadar etkili bir yüz maskesi icat ettiği belirtti.
Ülkede özellikle Teksas ve Florida'da yoğun bakım servislerinin dolduğu bugünler de, sağlık çalışanları N95 maskelerine daha çok ihtiyaç duymaya başladı. MIT mühendisleri ulaşılabilir, yeniden kullanılabilir ve aynı zamanda N95 kadar etkili bir yüz maskesi geliştirdiklerini açıkladı.
N95 türü maske filtrasyon özelliği yüksek olması,solunumun kolay yapılması özelliği sebebiyle sağlık çalışanları tarafından tercih ediliyor. Yeni MIT maskesi ise, silikondan ve N95 maskenin tek kullanımlık disklerinden oluşuyor. Bu da maskenin kolay ve hızlı bir şekilde sterile edilmesini, tekrar kullanılmasını mümkün kılıyor.
iMASC olarak adlandırılan yeni maskenin tekrar kullanılma özelliği sayesinde yaşanan sıkıntıları çözeceği ifade edildi. Mühendisler maskenin bir gün içerisinde 20 defaya kadar takıp çıkarılabileceğini söyledi.
Asistan Profesör Giovanni Traverso, iMASC’i maksimum yeniden kullanma sistemiyle tasarladıklarını, maskenin çevre dostu olduğunu ve daha az malzeme atığı oluşturacağını belirtti.
Yetkililer iMASC'in fiyatının 15 dolar civarında olacağını söylerken, N95 maskesinin fiyatının 2.80 dolar ile 6.95 dolar arasında değiştiğini aktardı.
Araştırmacılar en büyük hedeflerinin, tüm sağlık çalışanları ve vatandaşlar için ulaşılabilir bir maske yaratmak olduğunu vurguladı.