WebTekno''dan elde edilen bilgilere göre; Avrupa Uzay Ajansı''nın (ESA) 2020 yılında Güneş''i incelemesi için uzaya fırlattığı Solar Orbiter, eşi benzeri görülmemiş bir fotoğraf yakalamayı başardı. Uydunun sahip olduğu ultraviyole görüntüleyici, Güneş''in dış atmosferini tarihte ilk kez 83 milyon piksel çözünürlükte fotoğrafladı. Paylaşılan fotoğraf, Güneş''in gördüğümüzden çok daha farklı ve eşsiz bir yapısının olduğunu gözler önüne seriyor.
Solar Orbiter, sizlerle az sonra paylaşacağımız görüntüyü yakalayabilmek için Güneş''e 75 milyon kilometre mesafeye ulaştı. 4 saat boyunca 25 ayrı görüntü alan uydu, 9,148 x 9,112 piksellik görüntüyü oluşturmayı başardı. Bu görüntünün büyüklüğünü şöyle izah edebiliriz: Çekilen görüntüyü gerçek boyutlarında gösterebilmek için gerçek 4K çözünürlük sunan 10 tane televizyona ihtiyaç var.
Güneş''in bugüne kadarki en yüksek çözünürlüklü fotoğrafı
Yukarıda gördüğünüz fotoğrafın gerçekte çok sıcak bir ortamı gösterdiğini de belirtelim. Uzmanlara göre yukarıda gördüğünüz ortamın sıcaklığı 1 milyon santigrat derece...
Solar Orbiter''in tek numarası bu yüksek çözünürlüklü görüntü değil. Uyduda bulunan SPICE isimli bir ekipman ile Güneş''te bulunan farklı atomlar tarafından yayılan mor ötesi ışınlar da görüntülendi. Bu görüntüleme, bilim insanlarına Güneş''teki sıcaklığın katmanlar değiştikçe nasıl yükseldiğini anlamalarını sağlayacak. İşte o ilginç görüntü:
Mor: 10 bin santigrat derecedeki Hidrojen
Mavi: 32 bin santigrat derecedeki Karbon
Yeşil: 320 bin santigrat derecedeki Oksijen
Sarı: 630 bin santigrat derecedeki Neon