6 YILDA 1502 CİNAYET

6 YILDA 1502 CİNAYET

6 YILDA 1502 CİNAYET

İnönü Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, 2001’den beri 172 namus cinayeti işlendi. Töre için ise 172 kadın öldürüldü

2001 yılından bu yana Türkiye’de kararları açıklanan ve dava süreçleri tamamlanan 1502 cinayetin işlendiği, bunların 172’sinin “töre”, 172’sinin de “namus” cinayeti olduğu açıklandı. Malatya, İnönü Üniversitesi  Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Celbiş, 3 yıllık araştırmada mahkeme kararı bulunan cinayetleri, “töre”, “namus”, “normal” cinayet olarak sınıflandırdıklarını belirtti. Celbiş, “töre ve namus” cinayetlerinde ölen kadın sayısının fazla olmasına dikkati çekti. Cinayetlere kurban giden kadın sayısı 288 iken, töre cinayetlerine kurban giden 172 kişinin ise tamamı kadınlardan oluşuyor.

Yılda 30 kadın kurban
Celbiş, “Elde edilen verilere baktığımızda yılda ortalama 30 kadın töre kurbanı oluyor. Töre cinayetleri ’kadının iffetsiz yaşaması nedeniyle aile meclisi tarafından öldürülmesi’olarak ele alınıyor. Namus cinayetinde ise yine ’iffetsiz yaşayan kadın ya da erkeğin öldürülmesi’olarak açıklanıyor. Dolayısıyla töre cinayetlerinde öldürülenlerin sadece kadın olduğu, namus cinayetinde ise erkeklerin de bulunduğu görülüyor”. dedi. Töre cinayetlerinin ağır yaptırımlarının bulunduğunu dile getiren Celbiş, son yıllarda arttığı gözlenen özellikle küçük yaştaki kadın intiharlarının çok iyi araştırılması, konunun gerçekten intihar olup olmadığının üzerine gidilmesi gerektiğini belirtti.