“Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” toplantısına CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ile Demokrat Parti katıldı. Parti sekretaryalarının da eşlik ettiği toplantıda, ilk olarak OHAL konusu gündeme geldi. AKP’nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan ettiği OHAL’i suiistimal ettiği tespiti ile yola çıkan muhalefet, OHAL’in ilk ilan süresinin altı ay yerine dört aya indirilmesi, uzatmaların da iki ayla sınırlandırılması konusunda anlaştı.
OHAL sürecinde kanun hükmünde kararname (KHK) ilan edilmesine yönelik uygulamanın yürürlükten kaldırılmasına da karar veren muhalefet ayrıca OHAL’i Bakanlar Kurulu’nun ilan etmesi, TBMM tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girebilmesi konularında da görüş birliğine vardı.
Toplantıda ayrıca yargı bağımsızlığının tesisi için yapılması gerekenler de görüşüldü. Buna göre, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun ikiye ayrılacak, Hakimler Kurulu tamamen yürütmeden bağımsız hale gelecek. Savcılar Kurulu’nda ise Adalet Bakanlığı’ndan bir temsilci yer alacak. İki kurulun da üyeleri arasında yüksek yargı birimleri ve baroların belirlediği isimler de yer alacak.
YAPICI GÜVENSİZLİK OYU
Uzlaşılan bir başka konu da “yapıcı güvensizlik oyu” uygulaması oldu. Kaldırılan gensoru uygulaması “yapıcı güvensizlik oyu” koşulu ile geri gelecek. Buna göre, yeni hükümet kurulması güvence altına alınmadan, gensoru ile mevcut hükümet düşürülemeyecek.
“İstikrarsızlık, hükümetsizlik” riskine karşı ise gensoru ile hükümeti düşürülmesi yeterli olmayacak, güvensizlik oyu verenler, yeni hükümetin kurulacak olmasının da garantisini verecek. Bunun için de Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu ile hükümeti düşürme çoğunluğuna sahip olan Meclis üyelerinin, yine aynı çoğunlukla yeni hükümet konusunda da uzlaşması zorunluluğu aranacak.