2 CEPHELİ MECLİS !

2 CEPHELİ MECLİS !

AKP, DTP desteğiyle engeli aşmayı planlıyor. Meclis Başkanlığı ile başlayacak kapışma, Çankaya savaşıyla sürecek

Cumhurbaşkanı Sezer, eski hükümetin istifasını kabul edip yenisini kurması için görevi Erdoğan’a verdi. 45 gün içinde hükümet kurulduktan sonra dananın kuyruğu cumhurbaşkanlığı seçiminde kopacak. ÖDP’li Ufuk Uras, AKP’ye ve DTP’ye yakınlığıyla biliniyor...AB’ci Mesut Yılmaz, krizlerde Erdoğan’ın yanında olacak...

Bende o göz var mı?

Muhalefetin “Bu kez kriz çıkarmaz, uzlaşır” sandığı Tayyip Erdoğan, muhalefete rağmen Köşk için Gül’de ısrarcı.

Şimdi elime düştün!

DTP’li Ahmet Türk, kendilerine randevu vermeyen Erdoğan’ı köşeye sıkıştırdı. Şimdiden isteklerini sıralamaya başladı.

Çok partili iki cepheli

Kritik süreçlerde AKP, DTP ile Yılmaz’ın birlikte hareket edecekleri ifade edilirken, CHP, MHP, DSP’nin hiçbir şekilde teslimiyete geçit vermeyecekleri belirtiliyor Yeni Meclis’in en önemli işi Cumhurbaşkanı’nı seçmek olacak. Bu süreçte 340 vekile sahip AKP’ye 24 sandalye kazanan DTP ile, Apo’nun asılmaması gerektiğini savunan Mesut Yılmaz’ın destek vereceği belirtilirken, MHP ve CHP’nin ise milli duruşunu koruyacağı ifade ediliyor.

CHP çatısı altında Meclis’e giren DSP’lilerin de CHP ile birlikte haraket edecekleri konuşuluyor. Meclis’e bağımsız giren BBP’nin eski genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun ise nasıl bir tavır takınacağı bilinmiyor.

Yeni Maclisin, teslimiyetçiler ve tavizciliğe karşı kararlı duruş sergileceklerin hararetli tartışmalarına sahne olacağı konuşuluyor. Genel seçimlerin resmi olmayan kesin sonuçları AKP’nin ikinci kez tek başına iktidarını belirlerken, gözler önünde 23. Dönem Meclisi’ne çevrildi.

YSK kesin sonuçları ilan etmesinden beş gün sonra muhtemelen 3 Ağustos’ta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) toplanacak ve milletvekilleri yemin edecek. Meclis’in geçici başkanlığını ise en yaşlı üye sıfatıyla, CHP’li Şükrü Elekdağ yapacak. Meclis’teki yemin töreninin ardından ise ilk beş gün içinde Meclis Başkanlığı’na aday olan isimler belli olacak.

TBMM Başkanı seçilecek

Meclis başkanı seçiminin ise 13 Ağustos’ta yapılması bekleniyor. TBMM Başkanı seçimi için toplantı yeter sayısının Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin kararının gerekçesinde 184 olarak belirlenmişti. 184 milletvekili ile toplanacak Genel Kurul’da ilk iki oylamada 367, üçüncü turda 276, son turda ise ilk iki adaydan ençok oyu alan seçilir. Bu seçimin adayların belirlenmesinden sonraki 5 gün içinde tamamlanması gerekecek. TBMM’de Meclis başkanının seçiminin ardından da partilerin başkanvekili, idare amiri, katip üyeleri seçilecek ve böylece Meclis başkanlık divanı oluşacak.

Yeni hükümet kurulacak

Meclis gündeminin yanı sıra Ağustos ayının ilk haftasında 59. hükümet de istifasını sunacak. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı 60. hükümeti kurmakla görevlendirecek. Erdoğan’ın ise 60. hükümeti, Anayasa’ya göre görevlendirildikten itibaren 45 gün içinde kurması gerekiyor. Hükümetin istifası ve yeni hükümetin kurulmasına ilişkin takvimin de Ağustos ayı sona ermeden tamamlanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi

TBMM Başkanlık Divanı’nın belirlenmesinin ardından yeni Meclis’in en önemli bir diğer işi de cumhurbaşkanı seçimi olacak. Geçen dönemde 367 engeline takılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu kez de 367 şartı aranacak. Geçen seçimlere oranla oy oranını artıran AKP’nin milletvekili sayısı yine 367’yi bulmazken, Meclis’e giren CHP, MHP ve bağımsızlardan destek istemek durumunda kalacak.

TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşmasının ardından başlayacak 30 günlük sürenin ilk 10 gününde Cumhurbaşkanlığına adaylığını koyanlar veya aday gösterilenler TBMM Başkanlığı’na başvuracak. Kalan 20 günde de cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak.

367 şartı aranacak

Seçimin ilk iki turunun yapılabilmesi için 367 milletvekilinin katılması gerekiyor. Bu durum ise 341 civarında milletvekili çıkaran AKP’nin ilk iki turda cumhurbaşkanlığı seçimini yapabilmesi için 26 milletvekiline daha ihtiyaç duyacağını ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanlığına aday olan isimlerin de ilk iki turda 367 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor. En az 367 vekilin katıldığı ilk iki turda 367 oy bulunamaması halinde, üçüncü turda 267 milletvekilinin oyunu alan aday Cumhurbaşkanı seçiliyor. Bu turda da yeterli oy bulunmazsa ençok oy alan iki adayın katılacağı dördüncü tur yapılacak. Burada en az 267 oy alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek.

Referandum

Yeni dönemde Meclis’in, geçen dönemde büyük tartışmalara yol açan ve son olarak da muhalefet tarafından “kadük” olduğu savunulan referandum konusunu da ele alması gerekiyor. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın ardından Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören düzenlemenin de aralarında bulunduğu anayasa değişikliği paketi 21 Ekim’de referanduma sunulacak. İktidarın yeni dönemde, referandum konusunu da netliğe kavuşturması gerekiyor.

Yeni Hükümet kurulana kadar Bakanlar Kurulu görevde Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Sezer’e istifasını sundu. Sezer, istifayı kabul edip, yeni hükümet kurulana kadar Bakanlar Kurulu’nun görevine devam etmesini Erdoğan’dan istedi. Dün 16.30’da Köşk’e giriş yapan Erdoğan ile Sezer arasındaki görüşme 30 dakika sürdü. Görüşmenin ardından Başbakan Erdoğan basın toplantısı düzenleyerek, hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Sezer’e sunduğunu açıkladı.

Yeni hükümetin nasıl kurulacağını anlatan Erdoğan, “İnanıyorum ki Türkiye bu süreçten güçlenerek çıkacak” dedi. Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçimi sürecinde nasıl bir yol izleyecekleri ve Abdullah Gül’ün adaylığının sürüp sürmediği yönündeki sorular üzerine şunları söyledi:

Baykal ve Ağar’la görüştüm

“Abdullah Gül Bey’in bu noktadaki iradesi benim için çok çok önem taşıyor. Bunların aramızda değerlendirmelerini yapıp ülkemizde herhangi bir gerilime fırsat vermeden bir dayanışma içinde bu işleri çözeriz diye düşünüyorum.” Erdoğan bir soru üzerine, seçim sonuçlarının ardından CHP lideri Deniz Baykal ve DP lideri Mehmet Ağar ile telefonda görüştüğünü açıkladı.