İtibar dediğin böyle olur. Atatürk'ün palaskasına dikkatle bakın

İtibar dediğin böyle olur. Atatürk'ün palaskasına dikkatle bakın

Bir lider düşünün ki halkı yokluk içindeyken varlıktan sakınsın. Bir lider düşünün ki belindeki bozulmuş kemerle dünyanın titrediği orduları bozguna uğratsın. İşte Ulu Önder Mustafa Kemal'in o fotoğrafında dikkatlerden kaçmayan detay...

"Memleketin bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş" durumdayken ayağında çarığı heybesinde azığı olmayan kahramanlarla dünyaya kafa tutan bir komutanın mücadelesinin altın tacıydı Cumhuriyet. 98 yıl önce bugün, 24 Temmuz’da Lozan Antlaşması ile bitti sanılan savaş, geçen sancılı sürecin ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yarın Cumhuriyet ilân edeceğiz” sözleri ve sabahında Cumhuriyet’in ilanı ile sonuçlanmıştı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk''ün o yıllarda çektiği bir fotoğraf şanlı mücadelenin şahidiydi adeta.

Fotoğrafta Ulu Önder''in kemeri dikkat çekiyor. Kemerin deri bölümü tek iğneli tokaya göre yapılmış ve ortada tek delik var. Sonra kemer bozulmuş. Belli ki çift iğneli toka bulunabilmiş ve tek delikli deriye çift delik açılmış.

İşte böyle kazanıldı Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet böyle ilan edildi.

Bir lider düşünün ki halkı yokluk içindeyken varlıktan sakınsın. Bir lider düşününki belindeki bozulmuş kemerle dünyanın titrediği orduları bozguna uğratsın. 

Kolay kazanılmamıştı, olağanüstü bir seferberlikle gelmişti büyük zafer. Birbirine sıkı sıkıya kenetlenmiş bir ulusun karşısında kim durabilirdi! Biri tetiğe bastı, diğeri yarasını sardı. Giyecek, içecek, at, silah... Ne varsa paylaşıldı. Cephede ter dökmeyen cephe gerisinde savaştı. Elifler mermi taşıdı, Ayşeler sökük dikti... Kadın, erkek, genç, yaşlı demeden koca bir ulus tırnaklarıyla tutundu bu topraklara, bırakmadı. 

Fakirliğin zenginlikten daha heybetli durduğu bir mücadeleydi Türk ulusunun kurtuluş mücadelesi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde sömürgeci devletleri diz çöktüren bu ulus, "İtibardan tasarruf olmaz" diyenlerin aksine, itibarını pahalı kıyafetleriyle değil, yamalı çarıklarıyla kazanmıştı.

İlgili Haberler