Zorunlu eğitimin süresi 32 ilde 9 yıla çıkarıldı

Zorunlu eğitimin süresi 32 ilde 9 yıla çıkarıldı

Zorunlu eğitimin süresi 32 ilde 9 yıla çıkarıldı

9 yıllık zorunlu eğitim için ilk adım
MEB, 32 ilde zorunlu eğitimi 9 yıla çıkardı Anaokullarında ikili öğretime geçilecek, kapatılan köy okulları yeniden açılacak

Haber: Sümeyra YILMAZ
Okul öncesi eğitim, önümüzdeki eğitim-öğretim yılında bazı illerde artacak. Okul öncesi eğitimin zorunlu olmasının planlandığı 32 il belirleyen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu illerin valileri ve milli eğitim müdürleriyle bugün bir araya gelerek, görüşlerini alacak. Türkiye genelinde okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirmeyi hedefleyen projeye göre, zorunlu eğitim sistemi şöyle işleyecek:

İkili öğretim
“Zorunlu anaokulu projesi ile 8 derslikli okullarda ana sınıfı açılacak. Ana okullarında ikili öğretime geçilecek ve kapatılan köy okulları, ana okulu olarak değerlendirilmek üzere tekrar açılacak. Zorunlu okul öncesi eğitimin uygulanacağı illerde, çocuklar toplam 60 ay eğitilecek ve 9 yıllık mecburi eğitime geçiş yapacak. Böylece çocukların okula başlama yaşı 5’e çekilecek. Proje, belirlenen pilot illerde başarıyla sonuçlandıktan sonra da Türkiye genelinde artık okul öncesi eğitim zorunlu hale gelecek.” Türkiye’de bin 130 anaokulu ile ilköğretim okullarının bünyesindeki toplam 39 bin 481 ana sınıfı bulunuyor.

İşte zorunlu iller
MEB’in belirlediği ve 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren 5 yaş grubunda okul öncesi eğitimin zorunlu olmasının planlandığı 32 il şöyle:
“Amasya, Nevşehir, Çanakkale, Bilecik, Edirne, Karabük, Ardahan, Gümüşhane, Trabzon, Yalova, Karaman, Tunceli, Kilis, Bolu, Kırıkkale, Bayburt, Burdur, Kırklareli, Muğla, Düzce, Bartın, Artvin, Çankırı, Kütahya, Rize, Isparta, Kırşehir, Giresun, Uşak, Eskişehir, Sinop ve Samsun.”

 


15 milyon öğrenci yarın karne alacak
2008-2009 eğitim-öğretim yılı sona eriyor. İlk ve ortaöğretim okullarında okuyan yaklaşık 15 milyon öğrenci ve 700 binin üzerinde öğretmen, yarın 3 ay sürecek yaz tatiline çıkacak. Öğrencilerin karne notlarına e-karne aracılığıyla veliler bakabilecekler. Karnelerin ardından 2 milyonun üzerinde öğrenciyi 2 önemli sınav daha bekliyor. Bu yıl sonuncusu yapılacak Öğrenci Seçme Sınavı’na 1 milyon 349 bin 423 öğrenci katılıyor. Pazar günü yapılacak Öğrenci Seçme Sınavı’na lise son sınıf öğrencilerinden yapılacak katılım 850 binin üzerinde olacak.  2009-2010 eğitim-öğretim yılı 24 Eylül 2009 Perşembe günü başlayacak, 18 Haziran 2010 Cuma günü sona erecek. İlk dönem ise 22 Ocak 2010 Cuma günü sona erecek, yarıyıl tatili de 25 Ocak- 5 Şubat arasında yapılacak.


Liselere kayıtlar Ağustos’ta
Liselere öğrenci aday kayıtları, 3-28 Ağustos 2009 tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak. Kayıt-kabul şartları, program/alan/dal tanıtımları ve kayıt bilgi giriş işlemleri, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan e-kayıt modülü üzerinden takip edilebilecek. Öğrenci aday kayıtları, genel lise ve meslek lisesi müdürlüklerince 3-28 Ağustos arasında yapılacak. Genel liselere aday kayıt işlemleri genel lise müdürlüklerince, meslek lisesi aday kayıt işlemleri de meslek lisesi müdürlüklerince gerçekleştirilecek. Genel liselere aday kayıtlarında bölge ve ikametgah adresi esas alınacak. Genel liseye, ikameti öğrenci yerleştirme komisyonlarınca belirlenmiş olan okul bölgesi sınırları içerisinde olan adayın kaydı yapılacak.