Burçlar Kuşağı (Zodyak); Güneş’in görünen yıllık hareketi nedeniyle, gökyüzünde çizdiği yörüngeyi merkez kabul eden dairesel kuşaktır. Tümüyle düşsel olan bu kuşak, merkezi çizginin (ekliptiğin) güney ve kuzeyinde, yaklaşık 8°’lik eşit iki dairesel yayla sınırlandırılmış olup kuşağın genişliği 16°, Ekvator düzlemiyle eğimi ise 23.5°’dir. Bu kuşak ılım noktalarında (ekinoks) iki kez gök ekvatorunu keser. Burçlar kuşağı, Ay ve Venüs dışında, başlıca gezegenlerin de yörünge düzlemlerini içine aldığından, gerek astronomi gerekse astrolojide, ilk zamanlardan bu yana birçok kişinin ilgisini çeken bir bölge olmuştur. Burçlar kuşağı, her biri 30°’lik bir alan kaplayan 12 eve ayrılmıştır. Bunlara burç denir. Bu burçların adlandırılması İÖ 2. yüzyılda yaşamış Yunanlı gökbilimci Hipparkhos’a mal edilir. Onun yaşadığı dönemde ilkbahar ılımı Aries (Koç) Takımyıldızında bulunduğundan burçlar kuşağının ilk burcuda Koç oldu. Bundan sonra, ilkbahar noktasından doğuya doğru olmak üzere, geriye kalan 11 burç da, o sırada orada bulunan takımyıldızın adını aldı. Bunlar kuşağının 12 takımyıldızı, burçların adı ve işaretleri şunlardır: 1. Aries (Koç), 2. Taurus (Boğa), 3. Gemini (İkizler), 4. Cancer (Yengeç), 5. Leo (Aslan), 6. Virgo (Başak, Bakire), 7. Libra (Terazi), 8. Scorpius (Akrep), 9. Sagittarius (Yay, Okçu), 10. Capricornus (Oğlak, Teke), 11. Aquarius (Kova, Saka), 12. Pisces (Balıklar).
Görüldüğü gibi, Terazi dışında tümü canlı varlıklara, özellikle hayvanlara ilişkin adlardır. Suyla ilgili olan son üç burç Oğlak (Deniz Keçisi), Kova (Saka) ve Balıklar, yağmur mevsimini simgeler. Güneş bu burçlara girdiğinde, yağmur mevsimi de başlar. Aslan burcuna girdiğinde ise yaz sıcaklıkları gelir.
Hipparkhos zamanında, burçlar adlarını aldıkları takımyıldızlarıyla hemen hemen aynı yerlerde bulunmaktaydılar. Ancak Yer’in öncelimi (presesyon) nedeniyle ılımlar, burçlar kuşağı takımyıldızları arasında, batıya doğru bir kayma gösterir. Bu kayma 26 bin yılda bir tam tur yapacak biçimdedir. Böylece burçlar kuşağmda ılımla birlikte hareket eden burçlar da, adlarını aldıkları takımyıldızlarına göre, batıya doğru, sürekli olarak hareket ederler. Günümüzde, Güneş 21 Mart dolaylarında ilkbahar ılımına gelip de Koç burcuna girince, Balıklar Takımyıldızının batısında bulunur. Bu anda bulunması gereken Koç Takımyıldızına ise ancak Nisan sonlarında girer. Bu nedenle Koç burcu günümüzde Balıklar Takımyıldızı ile örtülmüştür.
Burçlar Kuşağı Işığı (Zodyak Işığı), Güneş’i çevreleyerek her iki yanında, tutulum düzlemi boyunca uzanan, sönük gökyüzü aydınlanması. Güneş’e yakın bölümü en parlak olup giderek gözle seçilemeyecek kadar sönükleşir. Merkezinde Güneş’in bulunduğu elips biçimindedir. Son zamanlara kadar bu ışık, ay ışığının olmadığı açık gecelerde ve ancak burçlar kuşağı içinde ya da yakınında görülebildiğinden bu adı almıştır. Burçlar kuşağı ışığı, gecenin ilk saatlerinde batıda ve şafak sökmeden önce doğuda görünür. Kuzey enlemleri için en iyi görüş mevsimi; akşam görmek için ilkbahar, sabah görmek içinse sonbahardır. Burçlar kuşağı ışığının, Güneş’in yörünge düzlemi (tutulum düzlemi) yakınında, Güney çevresinde dönen tozdan bir kuşakça yayılan Güneş ışınları olduğu ileri sürülmektedir. Tayf incelemeleri de bu ışığın Güneş ışığıyla aynı olduğunu göstermektedir. Burçlar kuşağı ışığıyla benzerlik gösteren öteki bir olay da karşı kızıllık (Gegenscheiri) denilen, gökyüzünde, Güneş’in bulunduğu yerin tam tersinde oluşan, sönük aydınlanmadır. Bu aydınlanmayı ancak bu konuda bilgi sahibi olan ve gözü gözleme alışık kişi görebilir. Haziran, temmuz, aralık ve ocak aylarında görme olasılığı daha büyüktür. Işığı aşırı sönük ve dağınık olduğundan boyutları konusunda tahminde bulunmak olanaksızdır. Bu ışığı, fotoelektrik olarak gözlemek ya da geniş açılı bir fotoğraf makinesiyle görüntülemek olasıdır.