125 gr’lık bir kutu havyar yaklaşık 160 sterline (yaklaşık 3000 lira) satılıyor.
Ancak Caviar Biotec ve University College London firmasından bilim insanları, balık yumurtalarını sadece 40 günde büyütmeyi başardılar.
Teknoloji, 300 metrekarelik bir odada her yıl dünya çapında üretilenden daha fazla havyarın üretilmesini ve fiyatların düşmesini sağlayabilir.
Caviar Biotec’in kurucusu Ken Benning şunları söyledi:
“Havyara dönüşen hücrenin tıpatıp aynısı. Antibiyotik yok, balık öldürmek yok. Bu kadar basit.”
Benning, yıl sonuna kadar yumurtaları büyütmeyi ve daha yaygın bir şekilde üretmeyi umduklarını da sözlerine ekledi.
Havyar, laboratuvarda çoğaltılan bir balığın yumurta kesesinden alınan hücreler kullanılarak biyokimyasal bir sıvı içinde yetiştiriliyor.
Seri üretime geçmenin hem maliyeti düşürecek hem de sağlıklı proteinler, mineraller ve vitaminlerle dolu yağların diğer gıda ve güzellik ürünlerinde bir bileşen olarak daha fazla kullanılmasını sağlayacağı düşünülüyor.