Zatürre (pnömokok) aşısı, koronavirüse karşı etkili mi? Covid-19'dan korur mu?

Zatürre (pnömokok) aşısı, koronavirüse karşı etkili mi? Covid-19'dan korur mu?

Covid-19 hastalığının bazı vakalarda zatürreye sebep olması nedeniyle Türkiye’de uzun yıllardır uygulanan pnömokok (zatürre) aşısına son dönemde yoğun bir talep var.

Bu aşıyı yaptırmak isteyenler, laboratuar ve hastanelerde uzun sıralar oluşturuyor. Çoğunluğun beklentisi, hem zatürre hem Covid-19 hastalığına karşı korunmak. Peki pnömokok aşısının gerçekten koronavirüs üzerine bir etkisi var mı? Kimlerin öncelikle zatürre aşısı olması gerekiyor?

Pnömokok aşısının Covid-19'a karşı koruduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt olsaydı, bugün test aşamasında olan onlarca Covid-19 aşısı olmazdı. Fakat uzmanlar, pnömokok aşısının koronavirüs sonrası gelişebilecek zatürre riskini azaltabileceğini ifade ediyor.

Koronavirüs Bilim Kurulu: Zatürre aşısı Covid-19'dan korumaz

Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Serhat Ünal son günlerde yoğun talep gören zatürre aşısının koronavirüse karşı etkili olmadığını vurguluyor.

Hacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsü müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal dün yaptığı açıklamada, "Zatürre aşısı için sıraya girenler var. Zatürre aşısı Covid-19'dan korumaz. Lütfen bunu büyük puntolarla yazın. sadece 65 yaş üstü olanlar ile büyük bir kronik hastalığı olanlara öncelik vermeliyiz." dedi.

'Aşı sadece Covid-19 sonrasında gelişebilecek pnömokok bazlı zatürre riskini azaltır'

Yedi Tepe Üniversitesi'nde Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi de aşının pnömokok bakterilerine yapıldığına dikkat çekiyor: "Covid-19 pnömonisi direkt virüs aracılığıyla ortaya çıktığı için, aşı bundan korumaz fakat pnömoni için risk faktörü olan kişilerde Covid-19 enfeksiyonu sonrasında gelişebilecek pnömokok, pnömoni riskini azaltır".

Risk grubunda olmayan kişiler pnömokok aşısını yapmak isteyerek, aşı stokların azalmasına ve gerçekten aşıya ihtiyacı olanlar için risk oluşturuyor.

Kimler pnömokok aşısı yaptırmalı?

65 yaş altı ve hiçbir hastalığı olmayan kişilerin bu aşıyı yaptırmalarına gerek olmadığını belirten, Salepçi "Pnömoni geçirme riski yüksek olan 65 yaş üstü kişilere; astım, KOAH, kalp yetmezliği, diyabet ve diğer kalp hastalıkları gibi kronik hastalığı olanlara; bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanmayı gerektiren romatizmal hastalık, kanser veya hematolojik hastalığı olan kişilere; herhangi bir nedenle dalağı alınan kişilere önerilir" diyor.

Türkiye'de ayrıca 2008 Kasım’dan itibaren çocuklarda 2, 4, 6 ve 12. aylarda rutin olarak pnömokok aşısı uygulanıyor. Doktorlar onların tekrar aşılanmasına ihtiyaç olmadığı söylüyor.

KAYNAK: ANADOLU AJANSI

 

İlgili Haberler