Zam sağanağı gazla başlıyor

Zam sağanağı gazla başlıyor

Zam sağanağı gazla başlıyor

Sağanak başlıyor!
Petrol fiyatları ve enflasyonun yükselmesiyle önümüzdeki aylar, elektrikten doğalgaza, ekmekten yağa kadar bir çok kalemde fiyat artışlarına gebe...

Bir türlü tutturulamayan enflasyon (!) ve petrolün önlenemez yükselişi, bu ay sonu itibariyle zamları da beraberinde getirecek. Vatandaşı ise zam korkusu sardı. Geçtiğimiz aylarda yüzde 20 oranında zamlanan elektrik tarifesi, artan petrol fiyatları ve enflasyon nedeniyle bir kez daha zamlanacak.

Otomatiğe bağlanıyoruz

Enerji Bakanı, petroldeki artışın nasıl yansıtılacağına dair hesapların yapıldığını belirterek, otomatik fiyatlandırma bu nedenle öne çekileceğini açıklamıştı. Bu durumda elektrik ve doğalgazda yeni fiyatlandırma ay sonu kesinleştirilecek; Haziran’dan itibaren uygulamaya konulacak. Zam ihtiyacının en az yüzde 15-20 civarında olduğu belirtiliyor.

Ekmek ve yağ sırada

Merkez Bankası’nın enflasyon notu, ekmek ve yağ fiyatlarında artış olacağı korkusunu gündeme getirdi. Raporda; gıdadaki fiyat artışı ekmeğe gelecek olan zammın da habercisi. Merkez, “Yağ fiyatlarındaki yükseliş eğilimi de artış sürecek.” açıklamasında bulununca yağa da zam geleceği düşüncesi gündeme geldi.


Depoyu ‘full’le demek 22 YTL daha pahalı
Akaryakıt fiyatlarındaki artış, otomobil keyfine darbe vurdu. Mazot için 50 litrelik depo 1 Ocak’ta 133 YTL’ye doluyordu. Yapılan zamlardan sonra otomobilin deposu 22 YTL artışla 155 YTL’ye dolmaya başladı.

Petrol fiyatları rekora doymuyor
Petrol fiyatlarındaki artış hız kesmeden sürüyor. ABD ham petrolü 120.68 dolara çıkarak yeni bir rekor kırdı. Fiyatların yükselmesinde doların dış piyasalarda değer kaybetmesi ve ABD-İran gerginliği etkili oldu.


Sebzede yüzde 100’lük artış
Piyasaya ürün girişinin azalması, sebze fiyatlarını artırdı. Toptancı Hali’nde geçen haftaya göre,kapya biberi 80 YKr, domates 20 YKr, ıspanak 10 YKr, bal kabak 20 YKr, marul 40 YKr, patlıcan 60 YKr arttı.