Yüzde 80 zam bezdirdi vatandaş doğal gazıkesti!

Yüzde 80 zam bezdirdi vatandaş doğal gazıkesti!

Yüzde 80 zam bezdirdi vatandaş doğal gazıkesti!

Doğal gaz fiyatına gelen aşırı zamlar faturayı şişirince, vatandaş doğal gaz tüketimini kıstı. Botaş, geçen yıl 36 milyar metreküp olan gaz tüketiminin 35 milyar metreküpe ineceğini tahmin ettiğini açıkladı

AKP Hükümeti döneminde belki de en çok zam gören tüketim ürünü doğal gaz, adeta doğalga(zık) halini aldı. 2008 yılı ocak ayında konut ve sanayide kullanılan gaza zam yapmaya başlayan hükümet, son zammı yüzde 22 ile kasım ayında yapmış, vatandaşı vanayı kapatmaya mecbur etti. Seçim propagandası nedeniyle bir yandan kömür dağıtan, bir yandan da doğal gaza yaptığı zamlarla vatandaşı köşeye sıkıştıran AKP, insanları son yıllarda pıtrak gibi türeyen Sosyal Yardımlaşma Vakıfları’nın dağıttığı kömürü kullanmaya mecbur etti.

Fatura şişti vatandaş tüketimi kıstı
2007/2008 yıllarında şişen doğal gaz faturası bu yıl 2 katına çıkınca vatandaş battaniyelere sarılmaya, evin bir odasında ısınmaya ve daha da önemlisi, büyük evlerden taşınarak, 2 odalı evlere adeta göç etmeye başladı. Vatandaşın bu isyanının devletin doğal gaz tüketimi rakamlarına yansıması kaçınılmaz oldu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bu yıl Türkiye’nin doğalgaz tüketim miktarını 35 milyar metreküp düzeyinde tahmin ediyor. Geçen yıl bu rakam 36.86 milyar metreküp düzeyinde gerçekleşmişti. 

Tüketim daha da düşecek
Botaş verilerine göre 2009 yılında Türkiye’nin kontrata bağlanmış doğal gaz miktarı 49 milyar metreküp düzeyinde bulunuyor. Reuters’ın enerji yetkililerinden edindiği bilgiye göre, 2008 yılındaki tüketimin 19.8 milyar metreküpü elektrik, 7.8 milyar metreküpü sanayi, 7.9 milyar metreküpü konut ve 26.6 milyon metreküpü gübre tüketiminde kullanıldı.