Yusufeli'nde baraj isyanı

Yusufeli'nde baraj isyanı

Yusufeli'nde baraj isyanı

Burası yok olacak
Yusufeli, Çoruh Nehri’ne inşa edilecek baraj nedeniyle yok olacak. Yaşayanlar ise başka yere taşınacak. 16 bin kişi evinden barkından olacak, hep memleket hasretiyle yaşayacak.

TBMM’de kabul edilen tasarıya göre Artvin’in merkez ilçesi sular altında kalacak. Evinden olacak 16 bin vatandaş ise tepkili. “Taşınılacak yerde hayvan bile barınmaz” diyorlar.

Artvin’in Yusufeli ilçe merkezinin, inşa edilecek baraj nedeniyle 16 bin kişinin başka bir yere taşınması kararı, vatandaşların ve sivil toplum örgütlerinin tepkisine sebep oldu. TBMM İçişleri Komisyonunda kabul edilen kanun tasarısında, Yusufeli Barajı için sular altında kalacak ilçenin kuzeyde Üşüktaş Tepesi, güneyde Uyuz Deresi, arasındaki  alana taşınması öngörülüyor. Yusufeli’liler ise, “Burası doğup büyüdüğümüz yerler. Atalarımızın mezarları ne olacak? diyerek isyan ediyorlar.

Bir daha göremeyecekler

Bir gurup vatandaş da, “Yeni yerleşim yerinde yaşamamız çok zor. Orada insanların geçinebileceği, yaşayabilecekleri alanlar mevcut değil” seklinde konuşuyorlar. Yusufeli Kültür Derneği Başkanı Yusuf Akyürek ise hemşehrilerinin ortak görüşünü “Taşınılması planlanan alanda yabani hayvan bile barınamıyor. Biz orada ne yapalım!” diyerek özetliyor.

Amaç baraj kredisi almak

Akyürek, ilçe merkezinin, yapılacak baraj inşaatı için “dış kredi almak amacıyla” taşınmaya çalışıldığını da iddia etti. Taşınmadan, Yusufeli Barajı alanındaki ilçe merkezi ve 3 köy içindeki 23 mahallede yaşayan 6 bin 945 kişi ile 14 köyün 29 mahallesinde yaşayan 9 bin 227 kişi olmak üzere, toplam 16 bin 172 kişi etkilenecek.