YENİÇAĞ/ Fatih ERBOZ- ANKARA
Rusya ve ABD ile NATO’nun Karadeniz’de Ukrayna ile yaşadığı gerilim Türkiye’nin ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin içinde bulunduğu coğrafyayı da tehdit ediyor.
Ukrayna’nın Türkiye ve Rusya için bir yaşam sahası olduğunu belirten Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan şunları söyledi:
“Ukrayna ve Karadeniz’de İngiltere ve ABD gemileri Rusya’yı tahrik ediyor. Ancak AB, şu anda açıkçası gündelik hayatını ve üretimini kısacası yaşamanı Rus gazıyla devam ettiriyor. ABD, AB ve Doğu Avrupa ülkeleri, Polonya ve Baltık Denizi’nden Rusya’yı kuşatarak bölgeye hakim olmak istiyor. ABD, NATO üzerinden de kullanmak istiyor. Türkiye’nin de özellikle Ukrayna ile ticari ilişkileri fazla.
TÜRKİYE’YE İHTİYAÇ DUYUYOR
Orda Türk müteahhitler var. İrili ufaklı işletmeleri, KOBİ’ler yatırım yapmış durumda. Türkiye Ukrayna ve Kırım üzerinden Rusya tarafından hakimiyet kurmasını istemiyor. Ukrayna da Türkiye’nin yaşam ve güvenlik sahası. Bu içiçe geçmiş tablo içeresinde ABD bir taraftan şu anda dağınık halde olan AB’yi toparlamak amacında, diğer taraftan ise Rusya’yı tam anlamda kuşatma çabasında. Bu kuşatma içinde açıkçası Türkiye’ye ihtiyaç duyuyor.”
ABD UKRAYNA KRİZİ ÜZERİNDEN ÇİN’E KARŞI RUSYA’YI YANINA ÇEKME PEŞİNDE
Ukrayna’yı yöneten Zelinski’nin ülkede etkinliği olduğunu kaydeden Tantan, “Her ne kadar tiyatro sanatçısı olsa da medya etkinliği ve özellikle sosyal medyadaki gücü çok fazla. Ayrıca Ukrayna’nın iç dinamiklerinin oluşturduğu denge açısından bakılırsa Zelinski’yi iktidara taşıyan Rusya’dan kaçan oligarklar. Dolayasıyla yönetimin önemli bir bölümü de bu oligarka ait. Zelinski ise şu anda Ukrayna’nın doğu kesimine bir çok yatırım yapmış durumda. Bu Ukrayna açısından önemli nedeni ise özellikle Rusya’nın hakim olmak istediği, silahsız hakim olabileceği yerlerde yollar, hava alanları, modern okullar inşaa ederek, ayrıca yatırım yaparak o bölgede yaşayanların refah seviyesini yükseltti.
ÇİN’İ KUŞATMAK ADINA YANINA ÇEKMEK İSTİYOR
Bölgedeki halka büyük yardımlar yaptı. Oradaki refah seviyesini yükselterek işgalden uzak tutmaya çalışıyor. Rusya Devlet Başkanı Putin için ise NATO ABD ve İngiltere tarafından çevrelendiği için Rusya çok rahatsız. ABD ise burada özellikle Rusya’yı rahatsız ederek diğer bölgelerde ortak çalışma alanları üzerinden Rusya’yı Çin’i kuşatmak adına yanına çekmek istiyor” ifadelerini kullandı.
FERGANA VADİSİNİNDE YENİ OYUN PEŞİNDELER
Küresel güçler açısından bir başka önemli alanının Orta Asya olduğunu kaydeden Tantan, “ Burada da Fergana Vadisi karşımıza çıkıyor. Fergana Vadisi önemli çünkü Çin’in bir kuşak bir yol projesinin önemli alanlarından biri. Fergana Vadisi bölgesinde dikkat edilmesi gereken husus ise ABD ve İngiltere daha burada tabiri caizse oyununu oynamadı.
KRİTİK BİR BÖLGE
Bölgeye gelen Taliban artıkları batılı küresel güçler tarafından kullanabilir. Çin’i kuşatmak için bölgede istikrarsızlık çıkarmak ve Bir Yıl Bir Kuşak Projesi’ne darbe vurmak için bölge önem taşıyor. Burayı batılı küresel güçler istikrarsız hale getirmek isteyeceklerdir. Bu nedenle bundan sonraki süreçte Fergana Vadisi dikkat edilmesi gereken kritik bir bölge” diye konuştu.
KARADENİZ’DEKİ SAVAŞIN KAYBEDENİ TÜRKİYE OLUR
Türkiye için tüm bu şartlar altında yeni fırsatların ortaya çıktığını ve Türkiye’nin bunu kullanması gerektiğini anlatan Tantan, şunları belirtti: “Türkiye bu fırsatı değerlendirmesi için rant düşünceli bir politikayı geride bırakmalı öncelikle iktidar. Rusya Devlet başkanı Putin ise önümüzdeki günlerde Türkiye’ye geleceğini açıkladı. Bu önemli. Karadeniz’de çıkacak bir savaş bölge ülkelerini çok olumsuz etkileyecektir. Karadeniz’de bir savaş çıkarsa kaybeden Türkiye olur.
BEN YAPTIM ANLAYIŞININ ÖRNEĞİ
Karadeniz’deki ateşi dindirecek yaklaşımlar içeresinde olmakta büyük fayda var. Enerji, gıda ve sağlık güvenliği kritik öneme sahip. Türkiye’de bu güvenlik alanlarında alt yapısı yeterli değil. Türkiye bakımından Suriye, Irka, Doğu Akdeniz politikası, Karadeniz politikası çok önemli. Türkiye bu bölgelerde önemli fırsatlar önünde. İktidar sadece kendisi açısından düşünmemeli bölgeye yönelik politika belirlerken. Muhalefet ile birlikte iktidar bu bölgeler için bir devlet politikası düzeyinde strateji belirlemeli. Bu strateji eyleme dönüştürecek kurumsal ve yasal alt yapı oluşturulmalı. Ben yaptım oldu dememeli iktidar. En son İstanbul’da yağan kar nedeniyle havaalanında çöken bina iktidarın ben yaptım oldu anlayışının örneğidir. Bunun gibi olmamalı dış politika”