Brezilya, Meksika, Tayland ve Vietnam''da klinik denemelere giren yeni bir korona virüsü aşısı, dünyanın salgınla savaşma şeklini değiştirebilir. NDV-HXP-S adı verilen aşı, mevcut aşılardan daha güçlü antikorlar oluşturması yaygın olarak beklenen yeni bir moleküler tasarım kullanan ilk aşı olma özelliğini taşıyor.
Pfizer/BioNTech ve Johnson & Johnson gibi şirketlerin mevcut aşıları, elde edilmesi zor bileşenler kullanılarak özel fabrikalarda üretilmesi gerekiyor. Bunun aksine, yeni aşı dünyanın dört bir yanındaki grip aşısı üreten aynı fabrikalarda toplu olarak yapılabilir.
NDV-HXP-S''nin güvenli ve etkili olduğu kanıtlanırsa, potansiyel olarak yılda bir milyardan fazla doz üretebilir. Halihazırda daha zengin ülkelerden aşı almak için mücadele eden düşük ve orta gelirli ülkeler, NDV-HXP-S''yi kendileri için üretebilir veya komşularından düşük maliyetle elde edebilir.
ABD’deki Duke Global Sağlık İnovasyon Merkezi''nin müdür yardımcısı Andrea Taylor, "Bu aşı oyunun kurallarını değiştirecek" dedi.
Bununla birlikte aşının birinci aşama klinik testlerinin ilk aşaması Temmuz ayında tamamlanacak ve son iki aşama birkaç ay daha sürecek. Ancak hayvanlarla yapılan deneyler NDV-HXP-S için umutları artırdı.
DEVRİM YARATAN YENİ AŞI FORMÜLÜ
Pfizer/BionTech ve Moderna dışındaki mesajcı RNA (MrNA) yöntemi ile geliştirenlerin haricindeki aşılar, bağışıklık sistemini ona karşı bir savunma oluşturmaya yetecek kadar iyi tanıyan bir virüsle çalışıyor. Bazı aşılar, ölü virüs (inaktif), bazıları ise virüsün tek bir proteinin kullanıyor. Ardından bağışıklık sistemi, bir virüse veya bir kısmına maruz kaldığında, ona saldıran antikorlar yapmayı öğrenerek hastalığa karşı koruma sağlıyor.
Corona virüs söz konusu olduğunda bağışıklık sistemi için en iyi hedef, virüsün hücrelere tutunduğu taç protein olarak öne çıkıyor. Ancak, insanlara sadece virüsün başak proteinini enjekte etmek, onları aşılamanın en iyi yolu değil. Bunun nedeni ise, başak proteinlerin bazen yanlış şekle girmesi ve bağışıklık sistemini yanlış antikorlar yapmaya sevk etmesi.
GÜÇLÜ FORMÜL ÜCRETSİZ OLARAK 80 YOKSUL ÜLKEYLE PAYLAŞILDI
Diğer taraftan, Dr. McLellan HexaPro bazlı aşıların dünyanın daha büyük bir kısmına düşük ve orta gelirli ülkelere ulaşmasını bekliyor. Bu amaçla, Teksas Üniversitesi HexaPro formülünün kullanımı için için 80 düşük ve orta gelirli ülkedeki şirket ve laboratuvarlar ile telif ücreti ödenmesi gerekmeyen bir lisans düzenlemesi yaptı.
Bu arada, Dr. Innis ve PATH''deki meslektaşları Covid-19 aşılarının üretimini artırmanın bir yolunu arıyorlardı. Daha az varlıklı ülkelerin kendi başlarına yapabilecekleri bir aşı istiyorlardı.
GRİP AŞILARI GİBİ TAVUK YUMURTASINA ENJEKTE EDİLEREK ÜRETİLEBİLİR
Yeni tip korona virüs (Covid-19) aşılarının ilk dalgası, yapılması için özel, maliyetli bileşenler gerektiriyor. Örneğin, Moderna’nın RNA tabanlı aşısı, nükleotidler adı verilen genetik yapı taşlarına ve bunların etrafında bir kabarcık oluşturmak için özel yapım bir yağ asidine ihtiyaç duyuyor. Bu bileşenleri amaca yönelik olarak inşa edilmiş fabrikalarda aşılara dönüştürülmesi gerekiyor.
Grip aşıları ise çok daha ucuz yollarla elde ediliyor. Birçok ülkede, grip virüslerinin tavuk yumurtasına enjekte edildiği devasa fabrikalar bulunuyor. Yumurtalar, virüslerin bol miktarda yeni kopyasını üretiyor. Fabrika çalışanları ise daha sonra virüsleri bu yumurtalardan çıkarıyor. Daha sonra ise zayıflatarak veya öldürerek aşılara koyuyor.