YSK üyelerine ibret olsun

Yüksek hâkim Hakkı Manav 2014 yılında yapılan mahalli seçimde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyesiydi.

30 Mart 2014 tarihinde yapılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde AKP adayı Melih Gökçek yüzde 44,82 oy, CHP adayı Mansur Yavaş ise 43,82 oy aldı.

Gökçek 1.417.212 oy alırken Yavaş 1.385.576 oy aldı.

Yani 31 bin 636 oy fark vardı ki Mansur Yavaş 150 bin oyun Yüksek Seçim Kurulunun resmi kayıtlarına yansımadığını iddia ederek YSK'ya itiraz etti.

Hakkı Manav'ın da üye olduğu YSK bu itirazları incelemeden reddetti ve 5. Gün Melih Gökçek mazbatasını aldı.

16 Mart 2003 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen Hakkı Manav, 26 Kasım 2013'de Yargıtay Büyük Genel Kurulunca yapılan seçimde Yüksek Seçim Kurulu üyeliğine seçildi.

Hakkı Manav'ın kızının düğününde nikah şahitliğini Başbakan Tayyip Erdoğan yapmıştı.

Manav'ın iki kızı ve damadının Ordu ve Şırnak'ta ki görev yerlerinde 1 ay çalıştıktan sonra Adalet Bakanlığı tarafından Ankara'ya atanmışlardı.

Gökçek, Hakkı Manav YSK'dan emekli olunca Ankara Halk Ekmek Fabrikası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığına getirdi.

Değerli okurlarım,

31 Mart yerel seçim öncesi Mansur Yavaş'ın, aleyhine Tweet'ler attığı için görevden alacağını söylediği Halk Ekmek Genel Müdürü Ahmet Sarıduman'ın Mart ayında maaşı net 35 bin 717 liraya, yardımcılarının maaşı da net 23 bin liraya yükseltildi.

Yönetim Kurulu Başkanı AKP kurucu üyesi Trabzon eski Milletvekili Kemalettin Göktaş'ın ve Yardımcısı Hakkı Manav'ın maaşları ne kadar acaba?

45 yıl hakimlik yapan Hakkı Manav'ın bir belediye şirketinde AKP kurucu üyesi ve eski milletvekili emrinde ya da şöyle diyelim, Belediye Başkanın emrinde görev alması ne kadar etik?

İşte o Hakkı Manav bugün Mansur Yavaş'ın emrinde bir bürokrat.

1998 Adli Yıl açılışında Yargıtay Başkanı Mehmet Uygun, "Vicdanıyla cüzdanı arasına sıkışan hâkimin kararının tam ve sağlıklı olacağını düşünmek, insan aklına ters düşer..." demişti…

Bugün görevde olan, yarın göreve gelecek tüm YSK üyelerine de ibret olsun.

DSP Genel Başkanı ne diyor:

Demokratik Sol Parti (DSP) İstanbul adayı Muammer Aydın 31 bine yakın oy almıştı. Aydın'ın 23 Haziran'da yarışa katılıp katılmayacağı belli olmadı.

Genel Başkanı Önder Aksakal'ı aradım ama ser verdi sır vermedi ve "yetkili kurullarımızla karar vermemiz lazım çünkü bizin partide demokrasi var" dedi.

YSK'nın İstanbul kararını değerlendiren Aksakal, "Bu atamalar kanunsuz ise kanunsuzluğu siz yaptınız" dedi.

İlçelerde görevli en kıdemli hakimlerin ilçe seçim kurulu başkanı olduğunu vurgulayan Aksakal çok önemli bir konuya dikkat çekti:

"YSK şimdi 39 hakim hakkında suç duyurusunda bulundu. Adalet Bakanlığı bakalım soruşturma ve yargılama izni verecek mi? Vermezse bu hakimler aklanacaklar ama seçim güme gitmiş olacak.

Hakimler hakkında Adalet Bakanlığı soruşturma izni verirse bu hakimler sandık başkanlarını hangi belgeye dayanarak atadıklarını açıklayacaklar. Yani savunmalarını elbette yapacaklar.

Bu noktada kanun önemli ki sadece devlet memuru olma şartı yok. Bu 39 hakim suçsuz bulunursa elbette aklanacaklar.

Peki, iptal edilen Ekrem İmamoğlu mazbatası ne olacak? İptal edilen ve yenilenmesine karar verilen YSK kararı ne olacak?"

Değerli okurlarım,

DSP lideri Aksakal'a 31 Mart yerel seçim öncesi Saray'dan maddi yardım aldınız mı diye sordum.

Aksakal, "Parti olarak tek bir kuruş almadık. Tüm seçimde genel merkez olarak sadece 300 bin lira harcadık. Partimizin üyesi olan hiçbir aday da almamıştır, ben kefilim" dedi.

Bu kez, Ankara'da Haydar Yılmaz, İstanbul'da Mustafa Sarıgül çok büyük paralar harcadılar onlara da kefil misiniz diye sordum.

Aksakal, "Partilimiz olmayıp dışarıdan gelen adaylar kendi kaynaklarını harcadılar. Onlara nasıl kefil olayım?" diye yanıt verdi.

CHP'lilerin DSP genel merkezini ziyaret ettiklerini hatırlatarak değerlendirmesini de sorunca Aksakal şu yanıtı verdi:

"CHP sözcüleri bizi sarayın kapısında yardakçılık, yandaşlık yapmakla suçladılar ama şimdi de İstanbul için onlar bizim kapımıza geldiler."

Yazarın Diğer Yazıları