Fatih ERGİN / YENİÇAĞ
İYİ Parti, 31 Mart yerel seçiminde Bursa Mustafakemalpaşa’da belediye personelinden sandık başkanlarının olduğu gerekçesi ile seçimin iptali için yaptığı başvuru, YSK tarafından sandık kurullarına itirazların 2 Mart tarihinde kesin karara kavuşturulduğu gerekçesiyle reddedilmişti. Ancak YSK, kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkan ve üyeleri olduğu gerekçesiyle İstanbul’da seçimin yenilenmesine karar verdi. Bunun üzerine İYİ Parti, İstanbul kararını emsal göstererek Mustafakemalpaşa için tekrar YSK’ya başvurdu, ancak YSK itirazları yine reddetti.
YSK’nın aynı konuda iki farklı yerde iki farklı partiye karşı sergilediği bu tavra bir tepki de İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanlığından geldi.
İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:
Geçtiğimiz günlerde YSK’ya itiraz ettiğimiz hususlar ve itirazlarımızın kabul edilmemesi konusunu ve İstanbul ile bire bir benzerlik yaşandığı halde ilçemiz seçimlerinin tekrar edilmeme sebeplerini tekrar tekrar YSK ya sormuştuk. Bu konuda AKP milletvekili Mustafa Esgin, bizim açıklamamızdan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir basın açıklaması düzenledi. Kendisinin konuya çok hâkim olduğunu sanmıyoruz ya da kendisi yanlış bilgilendirildi. Çünkü dedi ki, ‘Mustafakemalpaşa seçimleri ile İstanbul bir benzerlik göstermemektedir. Mustafakemalpaşa’da bir tane dahi memur olmayan sandık başkanı veya sandık memur üye yoktur’ dedi.
“BELEDİYE PERSONELİNDEN AMİR VASFI OLANLAR KANUN GEREĞİ SANDIK BAŞKANI OLAMAZ”
Oysa tam 11 sandıkta memur olmayan, sandık başkanı ve sandık memuru üyesi var. Bunların 5 tanesi sandık başkanı, 6 tanesi de sandık memur üyesi. Bunları ıslak imzalı tutanaklarda, sandık başkanı adı soyadı bölümünde yazan isimlerden herkes tespit edebilir. Bu ıslak imzalı tutanaklar AKP’nin elinde de var. Fakat isterlerse sandık numaralarını kendilerine bizzat iletebiliriz. Buna ilave olarak belediye personelinden amir vasfında olan kişiler 298 sayılı kanunun 26. maddesi gereğince sandık başkanı olamıyor. Belediye personelinden toplam 5 amir vasfında kişi sandık başkanı. Bunların da ıslak imzalı tutanaklarda isim, soy isim ve imzaları mevcut. Memur olmayan 11 sandık başkanının görev aldığı sandıklarda toplam oy sayısı 2732. Belediyede amir vasfında olup sandık başkanı olanların sandık oy toplamı ise 1043 kişidir. Bu iki durumda 16 sandıkta toplam oy sayısı 3775’tir. Sonuç olarak YSK üyeleri İstanbul’a gösterdiği ilgiyi biraz bize de göstermiş olsalar, İstanbul’da aldıkları kararın Mustafakemalpaşa için de geçerli olduğunu görecekler.
“YSK’YA SORUYORUZ: SİZLER PARTİYE GÖRE Mİ KARAR ALIYORSUNUZ?”
Buradan YSK’ya tekrar soruyoruz. İstanbul da sandık kurullarının oluşturulmasında usulsüzlük olduğu gerekçesi ile seçimleri iptal ederken, aynı sebeplerle başvuru yaptığımız halde Mustafakemalpaşa seçimlerini neden iptal etmiyorsunuz. Sizler partiye göre mi karar alıyorsunuz? Bir kez daha vurguluyoruz ki Mustafakemalpaşa halkının iradesi bizim için çok önemlidir. Biz onların mutluluğu ve bundan sonra da onların mutluluğu ve huzuru için çalışacağız. Kamuoyuna saygı ve sevgi ile duyurulur.