YSK, oy hırsızlığını incelemeye aldı

YSK, oy hırsızlığını incelemeye aldı

YSK, oy hırsızlığını incelemeye aldı

YSK oy hırsızlığını incelemeye aldı
Yüksek Seçim Kurulu (YSK),  22 Temmuz’da yapılan genel seçimde İzmir’deki bazı sandık sonuçlarının ilan edilen sonuçlarla çeliştiği iddiaları üzerine soruşturma başlattı. CHP ve MHP’nin İzmir’in çeşitli ilçelerinde, 50’ye yakın sandıktan çıkan sonuçların, YSK’nın ilan ettiği sandık sonuçlarıyla çeliştiği iddialarında bulunmuştu. YSK Başkanı Muammer Aydın, “Girerken insan hatası olur. 11 okunur, 1 diye yazılır. Bu insan hatası, insanın çalıştığı her yerde olur. Ama sonucu etkileyecek bir şey varsa ona göre değerlendiririz” dedi. İnceleme doğrultusunda, sandıklardan çıkan oyların yeniden sayılarak, açıklanan sonuçlarla karşılaştırılmasına karar verildi.

Araştırma yapıyoruz

Muammer Aydın, “Şu ana kadar bize resmen başvuru yok. Ama, basında çıkan yazıları dikkate alarak belirtilen yerlerde araştırma yaptırıyoruz. CHP ve MHP de ellerindeki belgelerle bize başvurabilir” diye konuştu. Maddi hata yapılmış olabileceğini kaydeden Aydın, “sabotaj ya da planlı bir hile” saptanması halinde gereğinin yapılacağını belirterek, oyların elektronik ortamda toplanmasının bu ihtimalleri güçlendirdiği yorumlarına tepki gösterdi.

İzmir’de ne olmuştu

MHP İzmir İl Başkanlığı, kent genelinde 41 sandıkta parti temsilcilerinin imzaladığı sandık tutanakları ile bilgisayara girilen kayıtlar arasında iktidar partisi lehine hile yapıldığı savunarak  41 sandıkta, AKP’ye 1367 fazla oy yazıldığını ifade eden MHP İzmir İl Başkanlığı, konuyla ilgili çalışmalarını Cumhurbaşkanlığı’na göndermişti. MHP’liler dava açmaya da hazırlanıyordu. Seçimde bazı partilerin sandıktaki oylarının, bilgisayara girilirken AKP’ye eklendiğini savunan MHP, seçim sonuçlarını mercek altına almıştı.