24 Haziran’daki seçimlere 4 gün kala sandık kurulu başkanlarına dağıtılan Yüksek seçim Kurulu (YSK) genelgesinde tartışma yaratacak bir bölüm yer alıyor. Cumhuriyet Gazetesinin haberine göre, mühürsüz oyların geçerli sayılmasıyla sonuçları hâlâ tartışılan 2017 yılındaki referandumun ardından 2018 yılında AKP-MHP ittifakının desteğiyle yasa değişikliğine gidildi. Yasanın ardından dün sandık kurulu başkanlarına dağıtılan YSK genelgesinde ilk önce “üzerinde ilçe seçim kurulu mührü bulunmayan” ve “üzerinde sandık kurulu mührü bulunmayan” oy zarflarının geçersiz sayılacağı yazıyor. YSK birkaç satır sonra ise büyük bir çelişkiye imza atarak “Ancak; üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar... geçerli sayılır” diyor. 2017 yılındaki referandumdaki genelgede bu cümle yer almıyordu.
2017’deki “Anayasa değişikliği halkoylamasıyla” ilgili genelgede 41. maddede “geçerli ve geçersiz oy zarflarının ayrılması” bölümünde yer alan ifadeler şöyle: “Ancak; zarfın üzerinde, herhangi bir şekilde leke veya çizik olsa bile, bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığının kesin olarak anlaşılamaması halinde, bu zarflar geçerli sayılır.”
YSK’NIN BÜYÜK ÇELİŞKİSİ
Bu ‘ancak’ ile başlayan cümlenin hemen önce ise YSK 24 Haziran’da geçersiz sayılacak oy zarflarını madde madde şöyle sıraladı:
a) Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan,
b) Türkiye Cumhuriyeti Yüksek seçim Kurulu filigranı olmayan kâğıttan imal edilmiş olan,
c) Yüksek seçim Kurulu amblemi olmayan,
d) Üzerinde ilçe seçim kurulu mührü bulunmayan,
e) Üzerinde sandık kurulu mührü bulunmayan,
f) Tamamı yırtılmış olan,
g) Üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü dışında herhangi bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya herhangi bir işaret bulunan zarflar geçersiz sayılır.
Tüm bu maddeleri birer birer sıralayan YSK’nin ‘Ancak’ diye başladığı bir sonraki cümlesine, “üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ... geçerli sayılır” ibaresini eklemesi “şaibe” tartışmasını bir kez daha gündeme getirdi.