Yörüklerin zorlu hayatı

Yörüklerin zorlu hayatı

Yörüklerin zorlu hayatı

Mersin ve çevre illerden Toroslar’daki yaylalara çıkan yörükler, ağır koşullara rağmen 4 ay sabırla burada yaşamaya devam ediyorlar.

Tarsus’un Nacarlı köyünde tarım ve hayvancılıkla uğraşan şimdi ise Gümücek mevkisinde ailesi ile yaylaya çıkan Bekir Dudaklı, atalarından kalma geleneğini sürdürdüklerini belirterek, “Kendimi bildim bileli bu yaylalara geliriz. Burada baharın gelişiyle birlikte başlayan yaşam, ta ki kar düşene kadar sürer” dedi. Yaylada kadınlar kucaklarında çocukları ile bir yandan hamur yoğurup ekmek yaparken, diğer yandan da odun kırarak yaktığı ateşte ısıttığı su ile elde çamaşır yıkıyor. Arslanköy beldesi Dümbelek düzlüğündeki 2 bin ile 2 bin 500 rakım arasındaki çok sayıdaki yaylalık alanlarda yaz boyunca konaklayan yörükler, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte, tekrar rakımın düşük olduğu yerleşim merkezlerine iniyorlar.


Kadınlar bir yandan çocuklarına bakarken, diğer yandan tandırda ekmek yapıyorlar.

Aileleri ile yaylalara çıkan çocuklar yanakları ve dudakları çatlamış olmasına rağmen doğanın ortasında yaşamanın tadını çıkartıyor. Bazıla ise gaz lambası ışığında güvercinleriyle oynuyor.