Fatih ERBOZ/ANKARA
Türkiye'deki hukuk devleti ilkesi tartışmaları yönetim boyutunda da sürüyor. İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, her konuda tek kişinin yetkisi olduğunda durmadan kanun teklifi ve torba yasa teklifinin gündeme geleceğini belirtti. Subaşı, "Türkiye'de geniş kapsamlı uzlaşmacı yasa yapılamadığından bu yola gidilmek zorunda kalıyor iktidar partisi. O zaman da Türkiye hukuk devleti olmaktan çok kanun devleti olma yoluna gidiyor" dedi.
Türkiye'de rakamların bile ülkenin yeterince yönetilemediğini ortaya koyduğunu kaydeden Subaşı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2008 yılında 8 milyona ulaşan icra takip dosyasının 2018 yılında 20 milyona geldiğini zaten kamuoyu biliyor. Burada nasıl bir tablo ortaya çıktığını herkes yorumluyor. Devlet ekonomik kriz yaşadı diyoruz ama maalesef halkın da iflas ettiğini görmekteyiz. Böyle de acı bir tablo bulunuyor karşımızda. 2018 yılında 10 bin 295 firmanın kapandığını TOBB verileri ortaya koyuyor. TESK Başkanı geçen yıl 95 bin iş yerinin kapandığını ifade ediyor. Bu rakamlardan sonra ortaya çıkan tablo hiç değil."
"Son yıllarda tüm yetkilerin merkeze doğru hatta tek kişiye doğru gitmesinin faturasını çok ağır ödeyeceğiz" diyen Subaşı, "Böyle bir durum ile karşı karşıyayız. Türkiye'de bir ekonomik krizden bahsediyoruz ama aynı zamanda ülkemizdeki hukuk, yargıdaki krizi de rahatlıkla görmek mümkün. Hukuk konusunda da ciddi sıkıntılarımızın olduğunu ifade edebiliriz" şeklinde konuştu.
EKSİK KALINCA YASA ÇIKARTILIYOR
Türkiye'de yönetim zaafı yaşandıkça süratle TBMM'ye geldiğini ifade eden Subaşı, "Önümüze durmadan torba yasalar geliyor. Nedeni ise işte bu yetkilerin tek kişiye doğru gitmesi ve yönetimde yaşanan zafiyet. Durmadan kanun teklifi ve yasalarla karşılaşacağız böyle giderse" dedi.
Hasan Subaşı, yapılması gerekenin, eğer bir kanun çıkarılacaksa o zaman bunun içeriğinin Türkiye'deki Barolar başta olmak üzere sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları ile görüşerek, toplumun tüm kesimlerinin görüşü alınarak, geniş bir toplumsal tabanda uzlaşı sağlamak olduğuna işaret etti.
Subaşı, şunları söyledi:
"Bunu yapmadığınız sürece her eksik kalan yönde bir torba yasa ya da kanun teklifi gündeme gelecektir. Önümüzdeki günlerde hal yasası TBMM'de gündeme gelecek. Bu kanun oluşturulurken titizlikle bir çalışma yapıldı mı, kanun bu şekilde mi hazırlandı, bilemiyoruz. Yasa teklifi geliyor, yasalaşıyor, toplumsal bağlamda geniş tabanlı bir çalışma yapılmadığı için tekrar bir eksik çıkıyor. Bu eksiği kapatmak için bu sefer başka düzenleme geliyor. Bu ise Türkiye'yi kanun devletine doğru götürüyor. Biz hukuk devletiyiz. Bu anlamda geniş uzlaşmacı yasalar hazırlayarak durmadan yasa çıkarmaktan vazgeçilmesi gerekir."