Üniversite kaydında, TBMM’ye karşın yeni uygulamada ısrarcı YÖK, Danıştay’ın kararı nedeniyle zorda kaldı. Puanların yeniden hesabı gerekiyor.
Danıştay, 100 binlerce adayın heyecanla beklediği LYS sonuçlarında, geçmişte olduğu gibi, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’nın dikkate alınması gerektiğine karar verdi. Bir adayın, Ortaöğretim Başarı Puanı’nın dikkate alınmasına ilişkin düzenlemesinin iptali başvurusunu değerlendiren 8’inci Daire, bunu “OBP, zaten bu yılki sınav sonuçlarında etkili olmayacak” diyerek reddetti.
Danıştay’ın kararında, 4 Temmuz’da yürürlüğe giren “Torba Yasa” daki Geçici 62. Madde’deki hükümlere dikkat çekilerek, OBP’nin bundan sonra yapılacak üniversite giriş sınavlarında geçerli olduğu, bu yılki hesaplamada, YÖK Genel Kurulu’nun 1 Aralık 2011’deki kararında belirtildiği gibi, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’nın dikkate alınacağı kaydedildi.
İlk hesaplama geçerli
Daire’nin kararında, 2547 Sayılı Kanun’un 12 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren geçici 62. maddesi ve madde gerekçesinden anlaşıldığı üzere, Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplama yönteminin, 2012 yılı içinde yapılacak yükseköğretim yerleştirme işlemlerinde uygulanmayacağı belirtildi. Gerekçede, 2012 yılı yerleştirme işlemlerinde Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 30 Kasım ve 1 Aralık 2011 tarihli kararıyla yayıma uygun bulunan 2012 ÖSYS Kılavuzu’nun ilk halinde öngörülen hesaplama yönteminin uygulanacağı ifade edilerek, şöyle denildi:
Uygulama kabiliyeti yok
“Bir başka ifadeyle 6353 sayılı yasa ile 2547 sayılı yasaya eklenen geçici 62. madde uyarınca, 2012 ÖSYS Kılavuzu’nun revize edilmiş halinin dava konusu edilen ‘Ortaöğretim Başarı Puanı’ başlıklı 6. kısmı 2012 yılı yükseköğretim yerleştirme işlemleri için uygulanma kabiliyetini yitirmiştir. Ayrıca, 6353 sayılı yasa ile meydana gelen değişiklik Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin internet sitesi üzerinden yaptığı 9/7/2012 günlü basın açıklaması ile de ifade edilerek kamuoyuna duyurulmuştur.”
Gerekçenin devamında şöyle denildi:
Hüküm tatbik edilemez
“Bu bilgiler ışığında, tümü 12. sınıf öğrencisi olan ve 2012 yılında yükseköğretime geçiş sınavına giren davacıların 2012 yılı yükseköğretime yerleştirme puanlarının hesaplanmasında, 2012 ÖSYS Kılavuzu’nun 6287 sayılı yasa uyarınca revize edilmiş halinde öngörülen yöntem uygulanma imkanı bulmayacaktır. Bir başka ifadeyle, dava konusu edilen kılavuz hükmü 6353 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle davacılar için (2012 yılı yerleştirme işlemleri için) uygulanma imkanını kaybetmiştir.”
Durdurulma koşulları
Gerekçenin sonunda şunlar ifade edildi:
“Bu duruma göre, 2012 yılı yükseköğretime yerleştirme işlemlerine ilişkin düzenleme yapmakla birlikte 6353 sayılıYasanın (2547 sayılı Yasanın geçici 62. maddesi) yürürlüğe girmesiyle uygulanma imkanı kalmayan 2012 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu’nun ‘Ortaöğretim Başarı Puanı’ başlıklı ve 6287 sayılı yasa uyarınca revize edilmiş 6. kısmı için 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesinde öngörülen yürütmenin durdurulmasına ilişkin koşulların oluştuğundan bahsedilemeyeceğinden, yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerekmektedir.”
Puanlar silbaştan
4+4+4 gereği diyerek, LYS’ye 3 hafta kala, yüksek öğretime yerleştirme puanlarının hesaplanma biçimini değiştiren, buna karşılık 2012 sınavında eski hesabın uygulanmasını isteyen TBMM’ye rağmen 2012’de de yeni sistemi uygulama kararı alan YÖK, ÖSYM’ den puanların OBP’ye göre hesaplanmasını istemişti. Danıştay’ın kararı sonrası, puanların silbaştan hesaplanması ve YÖK’ün yeni karar alması gerekiyor.