'Halkın hakemliğine müracaat edelim' dedi..
'Referandumda başkanlığa hayır deyin parlamenter sistemi destekleyin mesajı vereceğiz' dedi..
*
Bu söylediklerinden çıkan sonuç şu..
MHP başkanlık sistemine Meclis'te evet diyecek, sandıkta hayır!.
Havet gibi bir şey olacak..
Peki bunu kendi tabanına nasıl anlatacaklar?
Bu da onların meselesi..
(...)
MHP Meclis'te evet, referandumda hayır diyecek de; hayır sesini duyurabilecek mi?
Neden hayır dediğini anlatabilecek mi?
Kitlelere ulaşabilecek mi?
Hayır..
Ben size olacağını söyleyeyim..
İktidar partisi müthiş bir kampanya yapacak..
Cumhurbaşkanı ayrı..
Başbakan ayrı..
Bütün bakanlar birbirleriyle yarışırcasına ayrı kampanyalar yapacak..
Medya 24 saat kullanılacak..
Adeta bombardıman yapılacak..
Başkanlık sisteme geçilmezse ülke batacak algısı yaratılacak..
Mehmet Tezkan Milliyet
***
Bahçeli'nin pilavı
Zor günlerden geçiyoruz... İçeride terör var, sınırlarımız da kan içinde... İslâm coğrafyasının perişan hali Türkiye'yi de etkiledi. Ülke bin bir sorun içinde bocalarken, her şeyi bir yana bırakıp "Başkanlık Sistemi"ni gündeme getirmelerinin bir anlamı var mı?
Neredeyse unutulmak üzere olan bu konuyu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli alevlendirdi. Kendisine yönelik eleştiriler üzerine "Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın" diye inat ediyor. İlle de Erdoğan'ı Başkan yapacak!
Kemal Baytaş'ı Sözcü okurları tanır... Uzun yıllar Pazar günleri Sözcü'de güzel makaleler kaleme aldı, (...) Şöyle diyor:
Devlet Bahçeli'nin amacı nedir? Neye ve kime hizmet ettiği meçhul görülüyor.
Normal şartlarda Meral Akşener'in MHP Genel Başkanlığı'na gelmesi bekleniyordu. Bahçeli bunu önlemek için AKP'den sürekli yardım istedi.
Ankara'daki siyaset kulislerinde şu konuşuluyor:
AKP, işler daha da kötüye gitmeden, önümüzdeki Nisan ayında bir erken seçim planlıyordu. Bahçeli böyle bir seçimde hezimete uğrayacağını bildiği için Başkanlık Sistemi'ne cankurtaran simidi gibi sarıldı. Böylece seçim yerine referandum olursa bir buçuk yıl daha koltukta kalacağını hesap etti.
Ordunun, yargının, millî eğitimin çökertilmesi, yanlış Orta Doğu siyasetiyle Türkiye'nin ateşe atılması yetmiyormuş gibi sistem değiştirme hevesiyle ortam daha da karıştırılıyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, kendi koltuğu uğruna 'Başkanlığa' çanak tutması yurtseverlik değildir.
Devletin bütün imkânları AKP iktidarının elinde. Bu nedenle referandum eşit koşullarda olmayacak. Bunu bildiği halde Bahçeli'nin 'Halka gitmenin ne zararı var?' demesi halkı kandırmaktan başka bir anlam taşımaz!
Tüm bunlardan sonra MHP'nin tarihe gömülmesi kaçınılmazdır.
Bahçeli'nin kurtuluşu, Erdoğan'ın Başkan, kendisinin de Başkan Yardımcısı olmasında bulduğu söyleniyor. Bu kesinlikle gerçekleşmez. Çünkü AKP, Bahçeli ile işini bitirdikten sonra onu kapının önüne koyar!
***
Devlet Bahçeli sert eleştiriler üzerine kendisini şu sözlerle savundu:
"Ben, malûm ve meşum bir sorunun demokratik yollarla çözülmesi çağrısında bulundum. Türkiye akıntıda sürükleniyor, selin önünü alalım diyorum. Devlet düğümlendi, sistem tıkandı, rejim krize doğru gidiyor uyarısında bulunuyorum. Ülkenin nefes darlığı çektiğini söylüyorum. Geleceği düşünelim, nesilleri güvenceye alalım diyorum, burun kıvırıyorlar."
Böyle konuşan Bahçeli'nin mantığına göre, ülkeye Başkanlık Sistemi gelirse, bahsettiği bütün sorunlar bitecek, öyle mi? Valla kusura bakmasın, bir AKP'li ağzıyla konuşması ona yakışmadı...
Rahmi Turan Sözcü
***
Seçmenine sordu mu?
------
Bahçeli'nin "Başkanlık sistemi için halka sorulmasında bir mahzur yoktur" sözleri "inkarı mümkün olmayan" cümlelerden bir tanesidir.
Laf olarak doğrudur.
Ama biraz irdelenince ortaya bir gariplik çıkıyor.
Bir kere şu var; Türkiye Büyük Millet Meclisi zaten millet iradesinin temsil edildiği yerdir. İkide bir halka gidilmemesi için halk kendi temsilcilerini seçer ve kendi adına karar vermesi için Meclis'e gönderir.
Bir partiden seçilen milletvekilleri de, kendilerini oraya gönderenlerin taleplerini yerine getirirler öncelikle. Millete gidilmesi ise ancak ortak bir karar verilememesi ya da çok çaplı bir sistem değişikliği örneğin yeni bir anayasa olduğunda tercih edilir.
Bahçeli, Erdoğan'ı başkanlık koltuğuna oturtma kararı vermeden önce acaba kendi seçmenine sordu mu?
MHP'liler Başkanlık konusunda ne düşünüyor, Erdoğan'ı başkan olarak görmek istiyor mu?
Devlet Bahçeli merak edip böyle bir araştırma yaptı mı acaba?
Can Ataklı Korkusuz
***
MHP'de itiraz büyüyor
------
(...) Cumartesi günü Ankara'nın Cinnah Caddesi'nde bir iş adamının bürosunda MHP'lilerle sohbet ettik. Aralarında milletvekilli, eski milletvekili, partinin çeşitli kademelerinde görev almış MHP'liler vardı. Çoğu da dava adamı. 12 Eylül öncesinde sahada olanlardan.
Bahçeli'nin açıklamalarını iyiye yormaya çalışanlar olsa da ikna edici değildi. Bu arada telefonları da hiç susmuyordu. İstemeden konuşmalara kulak misafiri oldum. Tepki büyüktü.
Tartışma ilerledikçe ifadeler de sertleşmeye başladı. Halen milletvekili olan isim Bahçeli'yi korumaya çalışıp "siz anlamadınız" deyince eski milletvekili patladı. "Doğru, Genel Başkan Bahçeli'nin ne dediğini anlamamıştık. Ama 'Meclis'e gelirse oy vermeyeceğim' diyen Ümit Özdağ hemen ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edilince anladık. Hem de çok iyi anladık" dedi.
(...)
Bahçeli'ye itiraz parti yönetiminde ve milletvekilleri arasında da var. Bugünlerde bunu açıkça dillendireceklerin olduğu konuşuluyor. "Oyum hayır" diye ortaya çıkacaklardan söz ediliyor.
(...)
MHP'lilerin morali bozuk. Meclis'te milletvekilleri Bahçeli'nin "başkanlık pasını" izah etmekte zorlanıyor. Konuyu açınca savunmaya geçenler kısa sürede pes ediyorlar. "Bahçeli'nin bir hesabı olduğunu" öne sürseler de söylediklerine kendileri bile inanmıyor.
"Tam bir telaş hali" değerlendirmesi yapılıyor.
Akdeniz bölgesinden bir MHP milletvekiline neler olduğunu sordum. Gergindi. Sonra lafı uzatmadı. "Genel Başkan bir hamle yaptı, AKP kazandı biz kaybettik" dedi.
***
Şu aralar MHP'nin doğum yapıp yapmayacağı tartışılıyor. Meral Akşener ihracına itiraz etse de sonuç alacağına pek ihtimal verilmiyor. Şimdi sırada Ümit Özdağ var. Diğer Genel Başkan adaylarına da sıra gelir mi bilemiyorum. Ama, MHP'nin ortadan çatladığı kesin.
Önümüzdeki günler ne gösterir bilinmez. Seçenek giderek azalıyor. Kulağımıza gelen bilgiler de aynı. MHP'nin karnı şişiyor...
İsmet Özçelik Aydınlık