Yılda 4 MİLYON çocuk zatürreden ölüyor

Yılda 4 MİLYON çocuk zatürreden ölüyor

Yılda 4 MİLYON çocuk zatürreden ölüyor

Dünyada en çok ölüme neden olan pnömoni çocukları tehdit ediyor. Türkiye’de yılda 250 çocuk pnömokoka bağlı menenjit geçiriyor ve bunların 50’si hayatını kaybediyor

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, pnömokok enfeksiyonlarının dünyada önemli sağlık problemleri arasında bulunduğunu belirterek “Zatürre yani pnömoni dünya üzerinde en çok ölüme neden olan bulaşıcı hastalıktır. Yılda ortalama 4 milyon çocuk zatürre nedeniyle hayatını kaybetmektedir” dedi. Sağlık Bakanlığı ile Enfeksiyon Hastalıkları Derneği’nce düzenlenen “Pnömokok Aşıları Sempozyumu”nun açılışında konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bakteriler arasında kişi ve halk sağlığı açısından en büyük problemi oluşturan bakterinin pnömokok olduğunu söyledi.

Menenjite neden  oluyor
Pnömokok’un insanlarda görülen en tehlikeli bulaşıcı hastalık olan menenjitin en sık nedeni olan iki bakteriden biri olmanın yanında en çok ölüme ve sakatlığa neden olan menenjit etkeni olduğunu dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, “Pnömokok, son derece tehlikeli ve öldürücü olan kana mikrop karışmasının nedeni, işitme kaybına sebep olan orta kulak iltihabı ile sinüzitlerin en önemli etkenidir. Türkiye’de yılda yaklaşık 250 çocuğun pnömokoka bağlı menenjit geçirdiği ve bunların 50 kadarının hayatını kaybettiği araştırmalarda ortaya çıkmıştır” diye konuştu.  (ANKA)

Aşı takvimine alındı
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, pnömokok aşısının Sağlık Bakanlığı’nca aşı takvimine alındığını söyledi. Zatürre aşısı uygulamasını kasım ayından itibaren Doğu ve Güneydoğu’da başlattıklarını belirten Torunoğlu, “Gayet de başarıyla gidiyoruz. 2002’de 18 milyon TL olan aşı bütçemiz 2009’da 300 milyon TL’ye çıktı. Aşı aslında yetişkinler ve risk gruplarındakiler için de önemli. Zatürrenin yüzde 85’i ilk iki yaşta görülüyor. Bu nedenle ilk iki yaş önemli. Zatürre aşısında hedefimiz bebek ve çocuklar.