Yılbaşından itibaren zam yağmuru var

Yılbaşından itibaren zam yağmuru var

Yılbaşından itibaren zam yağmuru var

İğneden ipliğe her şeye zam yağıyor!
Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Eyüp Kutlucan, elektrik ve doğalgaza yapılması planlanan zamlardan vazgeçilmesini istedi. Kutlucan, hükümetin 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde sanayide elektriğe yüzde 10 zam yapacağını, doğalgaz zammının da yüzde 10-14 düzeyinde beklendiğini belirterek, reel sektörün söz konusu zamların yükünü kaldırmasının mümkün olmadığını kaydetti. Kutlucan, “Bıçak kemiğe dayandı, hasta komaya girmek üzere. Dünyanın en pahalı enerjisini tüketiyoruz. Elektrik ve doğalgaza yapılacak zam, iğneden ipliğe her şeye zam gelmesi anlamına gelir” dedi.

Doğalgaza yüzde 14 artış
Elektriğin ardından doğalgaza da zam hazırlığı başladı. Doğalgaza yüzde 14 artış öngören BOTAŞ, zammı iki dilimde yapmayı planlıyor. Zammın yüzde 6-7’lik dilimi 1 Ocak’ta, kalan kısmı dolar ve petrol fiyatına bağlı olarak Şubat ya da Mart’ta gündeme gelecek. Bu arada 2002’de göreve gelen AKP döneminde BOTAŞ doğalgaza toplamda yüzde 87’lik bir zam yaptı.

Sebze fiyatları tırmanışa geçti
Kurban Bayramı’nda Rusya’ya ihracatın sürmesi, havaların soğuması ve pazara az ürün girmesi nedeniyle, üretim merkezlerinden Antalya Toptancı Hali’nde sebze fiyatları yeniden tırmanışa geçti. Kurban Bayramı öncesi ucuzlayan sebze fiyatları, bayram sonrası yeniden yükselişe geçti. Dolmalık biberin kilo fiyatı 20 YKr, sivri biberin 10 YKr, domatesin 10 YKr, taze fasulyenin 70 YKr, karnabaharın 10 YKr, kıvırcık marulun fiyatı 10 YKr arttı.

’Sanayici köşeye sıkıştı’
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türkiye’nin, elektriği en pahalı kullanan ülkelerin başında geldiğini belirterek, “Sanayici, ihracatçı gardını iyice düşürerek daha da köşeye sıkışmış olacak” dedi. Yapılacak zamma gerekçe olarak dünya enerji
fiyatları ve enerji KİT’lerinin artan zararlarının gösterildiğini belirten Aygün, şunları kaydetti:  “Son beş yılda Türk Lirası cinsinden zam yapılmamasına rağmen elektriğin sanayiciye dolar cinsinden maliyeti yüzde 25 arttı. Son zamla birlikte artış yüzde 38’i buldu” dedi.

Yeni yıl vergileri el yakacak
Yeni yılda uygulanacak vergi tutarları belirlendi. Vergi Kanunu uyarınca araç vergileri, emlak vergisi ve diğer vergilere yüzde 7.2 oranlarında zam yapıldı. İşte 2008 vergileri:
* Motorlu taşıtlar vergisi tutarları, yeni yılda yüzde 7,2 artacak 
* Yıllık pasaport harcı 146,3 YTL ehliyet harcı 190,2 YTL’ye
çıkacak
* İletişim vergisi (ÖİV) 27,8 YTL’ye yükselecek
* Veraset ve intikal vergisi matrahları yüzde 7,2 oranında artacak
* Çevre temizlik vergisi metreküp başına 15 YKr
* Vergi cezaları yüzde 7.2 zamlı
* Emlak vergisine tabi değerler yüzde 3.6 artacak
* Damga Vergisi tutarları, yüzde 7,2 artırıldı.
* Otomobillerin muayene harcı 110,9 YTL olacak