Yılbaşı gecelerinin vazgeçilmezi muhteşem meze tarifleri

Yılbaşı gecelerinin vazgeçilmezi muhteşem meze tarifleri

Tüm dünyada kötü geçen 2020 yılını geride bırakmaya sayılı günler kaldı. Yılbaşı gecelerinin vazgeçilmezi olan evde kolayca yapabileceğiniz muhteşem meze tarifleri

 

FAVA TARİFİ

Fava malzemeleri

1,5 su bardağı kuru bakla

4 su bardağı sıcak su

1 adet büyük boy kuru soğan

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1/2 çay bardağı taze sıkılmış portakal suyu

1 yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

Fava yapılışı

Kuru soğanı iri olarak doğrayın. Zeytinyağını derin bir tencerede kızdırın. Doğradığınız kuru soğanı hafif bir renk alana kadar kavurun. Sıcak suyu tencereye aktarın. Uzun süre suda beklettiğiniz kuru bakla, toz şeker, tuz ve portakal suyunu ekleyin. Baklalar yumuşayana kadar ortalama 45 dakika orta ateşte kaynatın. Blenderla püre haline getirin. Ilıdıktan sonra servis tabağına alın. Üzerine bol miktarda zeytinyağı gezdirin. İsteye bağlı dereotu ile süsleyebilirsiniz.

i-074.jpg

HAYDARİ TARİFİ

Haydari malzemeleri

500 gram süzme yoğurt

50 gram beyaz peynir

2 diş sarımsak

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı nane

1/2 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi

1/2 çay kaşığı tuz

Haydari yapılışı

Süzme yoğurdu bir kaba alın. Beyaz peyniri iyice ezdikten sonra karıştırma kabına aktarın. Sarımsağı küçük parçaları ayırıp üzerine tuzu ekleyip dövün ve yoğurdun olduğu kaba aktarın. Zeytinyağını küçük bir tavada kızdırın. Ceviz içini ekleyip 2 dakika kavurun. Daha sonra naneyi ekleyip ocaktan alın. Bütün malzemeleri karıştırın ve çırpıcıya iyice çırpıp servis tabağına alın. Soğuk servis edin.

haydari-tarifi-1.jpg

KEREVİZ SALATASI

Kereviz salatası malzemeleri

1 adet orta boy kereviz

1,5 su bardağı süzme yoğurt

3 yemek kaşığı mayonez

2 diş sarımsak

Dereotu

1 çay bardağı ceviz

Tuz

Kereviz salatası üzeri için;

3 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı ceviz

Kereviz salatası yapılışı

İlk olarak sarımsaklı yoğurt hazırlanır ve isteğe bağlı içerisine mayonez eklenebilir. Bir avuç kadar dereotu ve ceviz yoğurdun içine atılıp karıştırılır. Kereviz kabukları soyulup rendelenir. Bu işlemi yaparken oldukça hızlı olunması gerekir çünkü kereviz kararma yapar. Hazırlanan yoğurdun içine kerevizler eklenir. Kullanıma göre tuz ilave edip iyice karıştırılır. Servis tabağına alınıp üzerine zeytinyağında kızdırılan ceviz ilave edilir

i-1-053.jpg

MÜTEBBEL NASIL YAPILIR

Mütebbel yapılışı

4 adet patlıcan

3 çorba kaşığı tahin

5 kaşık (250 gram) yoğurt

2 avuç (35 gram) Antep fıstığı

1,5 çorba kaşığı tereyağı

3 çorba kaşığı zeytinyağı

3 dal maydanoz

Yarım çay kaşığı pul biber

2,5 çay kaşığı tuz

2 diş sarımsak

Havuç tarator tarifi

Havuç tarator malzemeleri

6 adet soyulmuş rendelenmiş havuç

3 diş sarımsak

1,5 su bardağı yoğurt

3 yemek kaşığı sıvı yağ

1 çay kaşığı tuz

 

Mütebbel tarifi

Patlıcanları bıçağın ucuyla ufak ufak delin ve ızgara programında 250 derecedeki fırında közleyin. Közlenen patlıcanlarınızı dikdörtgen bir kaba alıp, üzerini streç filmle kaplayın. Böylece terleyen patlıcanların kabukları kolayca soyulacaklar. Kabuğunu soyduğunuz patlıcanların içini kesme tahtasında, bıçağınızla püre haline getirin. Ufak bir tavayı ocağa koyup altını yakın, 1 çorba kaşığı tereyağını ekleyin, yağınız iyice kızınca kabaca kestiğiniz 2 avuç Antep fıstığını ekleyip kavurun. Kavrulan fıstıkların 1/3’ünü daha sonra servis amaçlı kullanmak üzere kenara ayırın. Fıstıkların üzerine ezdiğiniz patlıcanları, püre haline getirdiğiniz 2 diş sarımsağı, 3 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı tuzu ekleyip, biraz soteleyin. Bir kapta 250 gr, yaklaşık 5 tepeleme çorba kaşığı yoğurdu, 3 çorba kaşığı tahini ve 1,5 çay kaşığı tuzu iyice karıştırın. Patlıcanların altını kapatıp tavanın ilk harlı sıcağı geçtikten sonra yoğurtlu karışımı tavaya ekleyip iyice karıştırdıktan sonra servis tabağınıza alın. Mezenizin servis için 1 tatlı kaşığı tereyağını küçük bir sahanda eritin, tereyağı köpürünce mütebbelin üzerine ekleyin. En son olarak ½ çay kaşığı pul biber, ½ limon kabuğu ve 3 dal maydanozu ve kenara ayırdığınız Antep fıstıklarını mütebbelin üzerine serpip servis edin.

maxresdefault-037.jpg

TOPİK TARİFİ

Topik malzemeleri

400 gram nohut (2 bardak)

3 adet patates

2 yemek kaşığı toz tarçın

1 çay kaşığı tuz

2 çay kaşığı taze öğütülmüş karabiber

1 çay kaşığı toz şeker

100 gram tahin

İçi için

10 adet soğan

100 ml zeytinyağı

30 gram kuş üzümü

30 gram dolmalık fıstık

1 çay kaşığı toz tarçın

2 çay kaşığı tuz

2 çay kaşığı taze öğütülmüş karabiber

2 çay kaşığı yenibahar

2 çay kaşığı toz şeker

250 gram tahin

Servis için

2 çay kaşığı toz tarçın

1 adet limon suyu

Topik yapılışı

Bir tencere suyu kaynattıktan sonra nohutları ekleyip 1 dakika daha kaynatın. Üzümlerini süzüp soğana ekleyin. Dolmalık fıstık, tarçın, tuz, karabiber, yenibahar ve şekeri ekleyin. Tahinin içine karıştırın. Soğanı ince doğrayın. Bir tavada zeytinyağını orta ateşte ısıtın. Soğanı ekleyip şeffaflaşıncaya kadar 10 dakika hafifçe karamelize edin. Ocağın altını kısın, ara sıra karıştırarak kapağı yarım kapalı olacak şekilde 25 dakika kısık ateşte pişirin. Streç filmden 30 cm'lik 12 adet kare yapın. Topik yapmak için her streç filmin ortasına 4 yemek kaşığı nohut püresi koyun. 15 cm'lik bir daire ve merkezi kenarlarından daha kalın olacak. Nohutu süzüp yıkayın ve sonra sert bir bezle ovalayarak kabuklarının soyulmasını sağlayın. Soyulmuş nohutları geniş bir tencereye alın, ūstünü geçecek kadar su ekleyin (en az nohutların hacminin üç katı kadar) kapağını açık bırakarak kaynatın. Tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın. Nohutlar soğuduğunda kabuklarını soyup bir kenarda bekletin. Şekilde dışarıya doğru açarak düzleştirin. Soğanlı karışımdan 2 yemek kaşığı yaydığınız nohutun ortasına koyun. Streç filmin bir kenarını alıp harcın üzerine kapatın ve streç filmi köşelerinden toplayarak bir top şekline getirin. Streç filmin köşelerini bükün. Topun hemen üstüne büktüğünüz yere bir düğüm atın, On iki topun her birini bu şekilde hazırlayın. Hepsini tepsiye dizerek bir gece buzdolabına koyun. Patatesleri ikiye kesin. Geniş bir tencereye koyup, üzerini geçecek kadar tuzlu su ekleyip kaynatın. Patatesler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirip süzün. Soğutup kabuğunu ayıklayın. Servise hazır olduğunuzda streç filmin üst kısmını düğümün hemen altından kesin ve topları streç filmden çıkarın. Üzerine biraz tarçın ve birkaç damla limon suyu damlatarak servis edin. Patates, nohut, kimyon, tuz, karabiber ve şekeri blendera koyup püre haline getirin. Bir kâseye alıip tahin ekleyin. Karışımı yumuşak macun kıvamina gelene kadar 2 dakika yoğurun. Bu sırada kuş Üzümünü bir kâseye koyup üzerine SIcak su ekleyerek islatın. Dolmalık fıstıkları tavada orta ateşte 3 dakika tavayı sallayarak kavurun. Soğanları ocaktan alın. Üzümlerini süzüp soğana ekleyin. Dolmalık fıstık, tarçın, tuz, karabiber, yenibahar ve şekeri ekleyin. Tahinin içine karıştırın. Streç filmden 30 cm'lik 12 adet kare yapın. Topik yapmak için her streç filmin ortasına 4 yemek kaşığı nohut püresi koyun. 15 cm'lik bir daire ve merkezi kenarlarından daha kalın olacak şekilde dışarıya doğru açarak düzleştirin. Soğanlı karışımdan 2 yemek kaşığı yaydığınız nohutun ortasına koyun. Streç filmin bir kenarını alıp harcın üzerine kapatın ve streç filmi köşelerinden toplayarak bir top şekline getirin. Streç filmin köşelerini bükün. Topun hemen üstüne büktüğünüz yere bir düğüm atın, On iki topun her birini bu şekilde hazırlayın. Hepsini tepsiye dizerek dolapta serinletin. Servise hazır olduğunuzda streç filmin üst kısmını düğümün hemen altından kesin ve topları streç filmden çıkarın. Üzerine biraz tarçın ve birkaç damla limon suyu damlatarak servis edin.

 

addef-1575447733-1656.jpg

ŞAKŞUKA TARİFİ

Şakşuka malzemeleri

1 adet patlıcan

1 adet kabak

1 adet patates

3 adet sivri biber

Sıvı yağ

Şakşuka sosu için:

2 adet domates

1 adet kuru soğan

2 adet sivri biber

1 kahve fincanı zeytinyağı

3 yemek kaşığı sirke

1 adet küp şeker

3 diş sarımsak

Yarım çay bardağı ceviz 

Tuz

Karabiber

Fesleğen

Şakşuka yapılışı:

Patlıcanları küp küp doğrayıp tuzlu suya alın. 20-30 dakika kadar beklettikten sonra suyunu süzüp patlıcanları kurulayın. Patates ve kabakları da küp küp doğrayın. Sivri biberleri de 1-1,5 santimetre uzunluğunda doğrayın. Sıvı yağı tavaya koyup güzelce kızdırın. Önce patatesleri, sonra kabakları, sonra patlıcanları, son olarak da biberleri kızartın. Malzemeleri bir kasede karıştırın. Bu esnada sos için yağı tavada ısıtın. İnce ince kıydığınız kuru soğan, sarımsak ve biberleri sırasıyla ekleyip kavurun. Domatesleri rendeleyin. Şeker, tuz, karabiber, fesleğen ve sirkeyle birlikte tavaya ekleyin ve 15 dakika kadar pişirin. Son olarak içine arzu ederseniz ince dövdüğünüz cevizi ekleyip karıştırın. Malzemeleri kızarttığınız sebzelerin üzerine gezdirin.

 

ÇERKES TAVUĞU TARİFİ

Çerkez tavuğu malzemeleri

1 adet bütün tavuk

1 adet orta boy kuru soğan

1 yemek kaşığı limon suyu

1/2 tatlı kaşığı tane karabiber

5 su bardağı su

Cevizli harcı için:

300 gram ceviz

3 diş sarımsak

4 dilim bayat ekmek içi

1,5 su bardağı tavuk suyu

1 çay kaşığı tuz

1/2 tatlı kaşığı toz kişniş

Çerkez tavuğu üzeri için:

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı toz kırmızı biber

Tercihe bağlı patates cips

Çerkez tavuğu yapılışı

Tavuklar ilk olarak temizlenir ve bol suda yıkanır. Derin bir tencere içerisine alınır ve içme suyu, orta boy kuru soğan, limon suyu ve tane karabiber eklendikten sonra orta ateşte pişirilir. Yumuşayana kadar pişen tavuğu geniş bir tabağa alırız. Kemik ve derilerini ayıkladığınız tavuğu, ince ince uzun parçalar halinde didikleriz. Arzuya göre macun kıvamına gelmesi için mutfak robotundan geçirin. Cevizli harcı hazırlamak için sarımsaklar incecik kıyılır ve tuz ilave edilip sarımsaklar dövülür. Ayıklanmış ceviz içleri eklenip dövme işlemine devam edilir. Ufalanmış bayat ekmek içlerini azar azar eklenen tavuk suyuyla yumuşattıktan sonra cevizli karışıma katılır. Toz kişnişi eklenir, tüm malzemeyi koyu bir akışkanlık elde edene kadar karıştırılır. Tel tel ditilmiş tavuk etleriyle harmanladığınız cevizli karışımı servis tabağına alınız. İsteğe bağlı zeytinyağın da pul biberi yakıp üzerine dökebilirsiniz.

ACUKA TARİFİ

Acuka malzemeleri

5 yemek kaşığı tatlı biber salçası

2 yemek kaşığı domates salçası

1 çay bardağı zeytinyağı

1 su bardağı ince çekilmiş ceviz

3 yemek kaşığı ufalanmış ekmek içi

5 diş sarımsak

2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

1 çay kaşığı kekik

1 çay kaşığı nane

Tuz

Acuka yapılışı

İlk olarak zeytinyağını tavada ısıtın. Üzerine domates ve biber salçasını ilave edip kavurun. Kavrulan karışımı ocaktan almadan kısa bir süre önce ezilmiş sarımsakları da ekleyerek karıştırın. Tüm malzemeleri bir karıştırma kabına alıp kaşık yardımıyla ezdikten sonra buzdolabında 1-2 saat dinlendirin. Dinlenen acukayı kavanozlara doldurup serin bir yerde saklayın.