Yıkıma Danıştay freni

Yıkıma Danıştay freni

Yıkıma Danıştay freni

Danıştay 6. Dairesi, Eminönü’nde, turizm merkezleri kapsamında yapılması öngörülen, tarihi dokuyu bozacak değişikliklerle ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldı

TMMOB Mimarlar Odası  İstanbul Şubesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Eminönü’yle ilgili kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a açtığı davayı kazandı. Danıştay 6. Dairesi, “Tarihi Yarımada-Eminönü’nde, Koruma Amaçlı Nazım İmar Planının Süleymaniye, Sultanahmet, Barbaros Evleri Turizm Merkezleri kapsamında kalan ve 6 ayrı madde olarak belirtilen kullanım kararları ile 30 ayrı madde olarak sayılan plan uygulama hükümlerinin” yürütmesini durdurdu.

Hukuka uygun değil
Dava konusu imar planı değişikliğinin uygulanmasında “hukuka uygunluk bulunmadığı” ifade edilen kararda, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesi uyarınca yürütmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verildiği kaydedildi.  Dava konusu taşınmazlardan bir kısmını kapsayan Süleymaniye TurizmMerkezi’nin söz konusu imar planı onaylandıktan sonra alınan bir Bakanlar Kurulu kararıyla turizm merkezi olmaktan çıkarıldığı hatırlatılarak, Kültür ve Turizm Bakanlığının Süleymaniye bölgesiyle ilgili kısımda plan onaylama yetkisinin bulunmadığı belirtildi. 



 Mimarlar Odası, planın Eminönü’nün tarihi yapısını yıkacağını belirtmişti.

Bakanlığın yetkisi yok
Kararda, 2634 sayılı yasanın 7. maddesi hükmü uyarınca “Bakanlığın, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ve Turizm Merkezlerinde plan yapmaya, yaptırmaya, resen onaylamaya yetkili olduğu” ancak “Turizm merkezi olmayan veya turizm merkezi olmaktan çıkarılan bir alanda artık bakanlığın onay yetkisinin bulunmadığı” kaydedildi.