Özel Haber / YENİÇAĞ
Kararın ardından önce Bilim Kurulu’nun fikrinin alınmamış olması yüzünden başlayan tartışma, son günlerde futbol camiasında ard arda çıkan korona virüs vakaları ile gerçekleşmekten iyice uzaklaştı.
Futbol dünyamızın bilinen isimleri de konu ile ilgili görüş belirtirken Nihat Özdemir Federasyonu’nun “İş adamı kafasıyla” gündeme getirdiği “12 Haziran” tarihini adeta ağızlarına bile almıyorlar…
Türkiye Futbol Federasyonu Onursal Başkanı, FIFA ve UEFA Onursal Üyesi Şenes Erzik, futbol takımlarına yapılan yeni tip korona virüs (Kovid-19) testlerinde birçok vakaya rastlanmasının göz ardı edilemeyeceğini ve liglerin haziran ayında başlamasının çok zor olduğunu söyledi.
Şenes Erzik, korona virüs salgını nedeniyle ara verilen ligler için başlatılma kararı alınmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Salgın sürecinde insan sağlığının her şeyden önemli olduğuna dikkati çeken Erzik, şu ifadeleri kullandı:
"Tarih biraz daha kaydırılacak gibi gözüküyor. Liglerin haziran ayında başlamayacağı belli. UEFA, liglerin ağustosun başına kadar bitirilmesini istedi ancak herkes korona virüs sürecinin bu kadar hızlı gelişeceğini bilmiyordu. Tablo biraz değişik. Şu anda gidişat iyi değil. Birçok takımda pozitif vakalar çıktı. Patlama oldu. Bu göz ardı edilemez. Ligler, haziran ayında başlamayacak gibi görünüyor. Süreci iyi takip etmek gerek. Liglere başlama tarihinin ağustosun sonuna doğru olacağını düşünüyorum."
Deneyimli futbol adamı, liglerin başlama tarihi ile ilgili erteleme yapılması durumunda UEFA'nın göstereceği tavırla ilgili, "UEFA, 27 Mayıs'ta bir toplantı yapacak. UEFA, liglere başlama tarihleri kendi turnuvalarının takvimiyle çakışmıyorsa bu konuda sonuna kadar yardımcı olur. Bu işi başından beri bir takvim olayı olarak ele almak lazım. FIFA ve UEFA'da, dünya kupaları ile Avrupa şampiyonalarında hep ilk yapmaya çalıştığımız şey uluslararası takvimdi. Onlarla oynamak mümkün ama ne derece olur şu an gerçekten bir şey söyleyemiyorum." diye görüş belirtti.
"PARA HESABI YAPMAK ÇOK YANLIŞ"
Şenes Erzik, koronavirüs salgını nedeniyle liglerin tamamlanamaması halinde Avrupa kupalarına katılacak takımlar ve katılım paylarının bölüşülmesi ile ilgili yaşanan tartışmalar hakkında şunları kaydetti:
"Para hesabı yapmak çok yanlış. Şu anda para hesabına girmek en son yapılacak şey. Hevesle virüsün yayılma hızında değişiklik olmasını beklemeliyiz. Artık son noktaya gelindi. Önceliğimiz sağlık. Gerisi bir şekilde yola koyulur. Mühim olan, virüsün etkisinin en çabuk zamanda ortadan kaldırılmasını beklemek. Bu hesapları hiç yapmadım. Yapmamakta da kararlıyım."
"EN BÜYÜK PROBLEM TAKVİM"
Futbol dünyasında son yıllarda turnuva ve bu organizasyonlara katılan takımların sayısının arttığını belirten Erzik, bu durumun salgın sürecinde takvimde yaşanan sıkıntıya yol açtığını aktardı.
Şenes Erzik, şöyle konuştu:
"Şampiyonaların formatlarını yapan benim. 1990'dan itibaren UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Kupası ve Kupa Galipleri Kupası'nda bütün komitenin başkanlığını yaptım. En büyük problem takvimde yer bulup yerleştirmek. Turnuvaların azalması gerekirken giderek arttı. Takımların sayısı da fazlalaştı. Böyle bir afetin başımıza gelmesi bizim yaptığımız formatlarla taban tabana zıt. Takvimi zorluyor. Ekonomik tarafını ise kısa vadede düşünmemek lazım. Ligler tamamlanamazsa ekonomi o zaman düşünülecek. Kulüplerin mali durumu çok kötü. Yalnız Türkiye'de değil her ülkede. Bu süreçte en büyük sıkıntıyı çeken önce futbolcular sonra da kulüpler. İnşallah virüs bir an önce biter. Sonra ekonomik tarafı konuşulur."
Öte yandan Rıdvan Dilmen de konuya başka bir boyuttan yaklaştı ve liglerin başlama tarihinin Temmuz ayından önce olamayacağını söyledi.
Kınu ile ilgili düşüncelerini anlatırken “Herkes tiyatro peşinde” ifadesini kullanan Dilmen şöyle konuştu:
”Ben olsam Temmuz’un ortalarına kadar beklerim. Bunu neden yapmıyorlar anlamış değilim. Biz karar verme mercii değiliz. Federasyon 12 Haziran’da başlayacak diyor. Açıkçası perde arkasında herkes her şeyi söylüyor. Ama çıkıp da medyada ‘oynamak istiyoruz ya da oynamıyoruz’ demiyorlar. Bir kaç faktör var bu işte; insan sağlığı, gerçek olan bir ekonomik durum. Bu ikisi arasında gidip gelenler var. Bir de kulüplerin küme düşüp düşmemesi, şampiyon olup olmaması ile ilgili bir tiyatro izliyoruz aslında şu anda. Burada örneğin AVM’lerle ilgili bir öneri gitti AVM’ler birliği tarafından kapansın diye. Şimdi de açılsın diye gitti. TFF’nin bir sağlık kurulu var çok deneyimli doktorları var. Dün itibariyle Nihat bey tarih vererek son noktayı koydu. Bu arada vakalar da arttı. Mesela Bundesliga başlıyor hafta sonu. Alman Federasyonu ve kulüpler başlamak istiyoruz diye kendileri başvurdu. İtalya’da da aynı durum söz konusu. Bizde böyle yazılı bir durum yok. Çok enteresandır; Göksel Gümüşdağ ilk ertelendiği gün 1 vaka varken neredeyse hastalanmış olmasına rağmen ‘oynamaktan yanayız’ dedi. Yine bu vakayı çok ağır geçiren Fatih Hoca da antrenmanlara çıkıyor. Bu durumdan en çok etkilenenler oynamak istiyor. Hayatın devamlılığı, ekonomik sebepler hepsini düşününce tüm oyunculara mental olarak 20 Haziran’a kadar dinlenin derim. Kafanızı bir dinleyin ailenizin yanına gidin. Tatilinizi yapın, kendinizi ve ailenizi koruyun. Hem Avrupa’daki emsaller oluşur. Psikolojik olarak da toparlanın. 20 Haziran’da bir karar alınır Temmuz ortalarında oynanabilir bu. Neden yapmıyorlar bu şekilde anlamış değilim. Oynanmasın demiyorum ama Temmuz’un 17-24’ünde oynansın diye düşünüyorum. Sıcaklar dolayısıyla kısaltılmış bir takvim yapılabilir. FIFA da 5 oyuncu değişikliği kararı geldi. 45’er dakikalarla antrenörler bunu ayarlar. Neden futbol figürlerimiz çıkıp bu konu hakkında açıklama yapmıyor? Benim bu düşünceme hiçbiri hayır demez inanın.”