Son dönemde uygulanan yanlış politikalar sonucu içinden çıkılmaz bir hal alan ekonomide yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.
Öyle ki Bloomberg haber ajansı, ekonomideki dar boğaza çözüm arayan bazı yetkililerin yerel bankaları tahvil alımı için sıkıştırdığını ileri sürdü. Habere göre, bankalardan ‘piyasa yapıcılar olarak ihtiyaç duyulduğunda’ tahviller için daha yüksek teklifte bulunmaları istendi. Haberde, gelişmenin Türkiye’nin bütçe açığını artıran ‘mali savurganlığın’ ardından geldiği yorumu yapıldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın geçen hafta açıkladığı verilere göre, 2018 yılı Nisan ayında 2,8 milyar TL açık veren bütçe, 2019 Nisan’da 18,3 milyar TL’ye ulaştı. Türk Lirası’nın yaşadığı değer kaybıyla birlikte hükümetin kısa vadeli borçlanma ihtiyacı giderek artıyor. Hazine’nin haziran ayında 11 milyar TL, temmuzda ise 19.5 milyar dolar borç alması planlanıyor.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan bazı yatırımcılar, hükümetin piyasanın istikrarlı hale gelmesine yardımcı olmak için harcamaları dizginlemek yerine faizlere doğrudan müdahale etmeye çalıştığı yorumunda bulundu.
Geçen yıl, Hazine borçlanma ihtiyacını karşılarken, uzun vadeli lira bazlı tahvillerinin arzını azaltmaya başlamıştı. Borçlanma ihtiyacı yüksek olmasına karşın bu hareket, gösterge tahvilin piyasada likiditesini de önemli oranda düşmesiyle sonuçlanmıştı. Hükümet ayrıca devlet bankalarını ucuz kredi vermeye zorlarken, kamu bankalarının karlarını da zedelemişti.