Severek tüketilen yer fıstığı içerisindeki vitaminler, mineraller, antioksidan ve esansiyal yağ asitleri ile sağlığımıza oldukça fazla fayda sağlar. Kalorisi yüksek olduğu halde aşırı tüketim dışında kilo aldırmayan fıstığın sağlımız için faydaları saymakla bitmez.
FAYDALARI
-Hafızayı güçlendirir.
-Kemikleri güçlendirir.
-Vitamin ve mineral deposudur.
-Depresyon İle mücadele eder.
-Yaraları iyileştirmeye yardımcı olur.
-Kötü kolesterol seviyesini düşür ve iyi kolesterol düzeyinde yükseltir.
-E vitamini bakımından oldukça zengin olması nedeniyle, cilt sağlığına fayda sağlar.
-Fıstığın içerdiği polifenolik asitler, kalp sağlığı yanında sinir sağlığı için de faydalıdır. Bunun yanında viral, fungal enfeksiyonları engeller.
- Aminoasit ve proteinler bakımından zengin olması sebebiyle, çocuklarda sağlıkla büyümeyi sağlar.
-Fıstık veya fıstık ezmesi safra kesesi sağlığına faydalıdır.
-Fıstık kolesterol için faydalıdır. Kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolün yükselmesini sağlar. Mono doymamış yağlar ve oleik asitler içeren fıstık, koroner kalp hastalıklarını önler.
-Vücutta biriken toksinlerin idrarla atılmasını sağlar.
-Fıstık sinir sağlığı için faydalıdır.
-Gebelik öncesi veya esnasında fıstık tüketimi, folik asit oranını %70 azaltır. Böylece döllenmeye yardımcı olurken düşük riskini azaltır.
-Alzhemier hastalığına yakalanma riskini azaltır.
-Yüksek oranda enerji sağlaması nedeni ile özellikle spor yapanlara tavsiye edilir.
-Unutkanlığı önleyerek hafızayı güçlendirir.
ZARARLARI
-Aşırı tüketiminde kilo artışına sebep olabilir.
-Yüksek tansiyona sebep olabilir.
-Alerjik reaksiyonlar gerçekleşebilir.
-Mineral emilimine neden olabilir.
-Normalden fazla tüketildiğinde vücudunuza normalden fazla lektin girer ve bunun sonucunda çeşitli sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.
Fıstık proteinin ciddi bir alerjen olduğu unutulmamalıdır. Bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Aşırı tüketime dikkat edin.